„Nyugati” turnéra készül a kassai Thália

Kassa. Március 29-től április 2-ig Nyugat-Szlovákiában turnézik a kassai Thália Színház. Komáromban, Szencen és Somorján két előadást is láthat a közönség: A pokol kapujában című politikai kabarét, valamint Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját.

Kassa. Március 29-től április 2-ig Nyugat-Szlovákiában turnézik a kassai Thália Színház. Komáromban, Szencen és Somorján két előadást is láthat a közönség: A pokol kapujában című politikai kabarét, valamint Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját. Ez utóbbival tovább is gördül az ekhós szekér Dunaszerdahelyre, majd Zselízre.

A Thália az ország nyugati régióiban legalább olyan szívesen látott vendég, mint keleten. Beke Sándor művészeti vezető szerint különösebb hírverés nélkül telnek meg a városok kultúrházainak nagytermei, ám a legnagyobb sikert az jelentené, ha nem mindenki férne be az előadásokra. Beke úgy véli, a szélesebb köztudatba való bejutás ideális módja lehetne, ha a nyugat-szlovákiai magyar regionális sajtó nem utólag írna az előadásokról. „Az lenne a természetes, ha a mostani turné előtt a regionális tudósítók itt nyüzsögnének az igazgatói irodában, és kérdezősködnének a darabokról. Ennél jobb már csak az lenne, ha a bemutatóinkra is eljönnének” – ismertette idealisztikusnak tűnő nézeteit Beke Sándor, hozzátéve, hogy Magyarországon a dolog így működik.

A közönség ennek ellenére megmozdul, ha a Thália Színház nevét látja a plakáton. Másfél héttel a komáromi előadás előtt már szinte minden jegy elkelt a városban, ugyanez a helyzet Szencen és Somorján is. A turnék helyszíneinek kiválasztása megkereséses alapon történik, azaz oda mennek, ahonnan meghívást kapnak. „A meghívások hagyományosan a magyar szellemi központokból érkeznek, ezek közé tartozik Somorja, Komárom és a dél-szlovákiai magyarság fővárosának számító Dunaszerdahely is. Szencet földrajzi fekvése predesztinálja arra, hogy szinte Pozsony külvárosaként tekintsünk rá” – véli Beke Sándor. Azt már mi teszszük hozzá, hogy mivel a komáromi Jókai Színház az utóbbi évek során elenyésző számú tájelőadást tartott, a legtöbb nyugati városban a kassai Thália számít az egyetlen „házhoz jövő” színháznak.

A művészeti vezető-főrendező nem árulta el ugyan, mennyibe kerül egy-egy ilyen kiruccanás, annyit azonban megtudtunk, hogy ha csillagászati összegű bevételre nem is tesznek szert, a turnék haszonnal zárulnak. A legtöbb pénz a szállodai költségekre és az utaztatásra megy el, a vezetés ezért szívesen fogadna külön állami támogatást a tájolásra. Jelenleg ugyanis egy fillért sem kapnak erre, az éves költségvetésből kell kigazdálkodniuk a szükséges összeget.

Végül nézzük, mi mikor és hol kerül színre. Gál Sándor politikai kabaréját március 29-én 13 órakor Komáromban, 30-án 14 órakor Szencen, 31-én 13 órakor pedig Somorján mutatják be. A szerző korabeli dokumentumokból kiindulva tart görbe tükröt a múlt század néhány politikusa és közszereplője elé, és mivel személyesen is kötődik a régióhoz, az előadás különleges élmény lehet, az ezt követő közönségtalálkozókon pedig várhatóan maga Gál Sándor is felbukkan majd.

A Pillantás a hídról, amelyet egyébként szintén Beke Sándor rendezett, egy amerikanizálódott olasz családról és két bevándorló rokonról szól. Egyikük beleszeret a háziúr nevelt lányába, akihez az idősödő férfit is meghatározhatatlan rajongás fűzi. Arthur Miller realista drámáját Komáromban március 29-én, Szencen 30-án, 31-én Somorján, április 1-jén Dunaszerdahelyen, 2-án pedig Zselízen mutatják be. Valamennyi helyszínen este héttől kezdődik az előadás, Dunaszerdahelyen pedig délelőtt 11-kor is megnézheti a közönség a darabot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?