Női rendezők nőkről szóló történetei

KIKÜLDÖTTMUNKATÁRSUNKTÓLBerlin. Másodszor volt nyitófilm Berlinben női rendező alkotása, Isabel Coixet azonban nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget, csak reméli, nem ő lesz az utolsó. A 65.

KIKÜLDÖTT

MUNKATÁRSUNKTÓL

Berlin. Másodszor volt nyitófilm Berlinben női rendező alkotása, Isabel Coixet azonban nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget, csak reméli, nem ő lesz az utolsó. A 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál startját jelentő, Juliette Binoche főszereplésével készül sarkvidéki kalandfilm, a Nobody Wants the Night Josephine Peary expedícióját meséli el, aki követi felfedező férjét az Északi-sarkra, ahol szélsőséges körülmények között kell helytállnia.

A sajtótájékoztatón Coixet elmondta, nem kellett sokat gondolkodnia, elvállalja-e a filmet, mert zseniálisnak tartotta a forgatókönyvet, amely teljesen új nézőpontból mutatja be a sarkvidéket. Juliette Binoche-t elsősorban az ragadta meg az általa megformált karakterben, ahogy a jólétből érkező asszony, aki azt hiszi, mindent tud és mindent birtokolhat, képes megszabadulni a gőgtől, és megtanulja, milyen embernek lenni. Az alkotók nevetve bevallották: hiába érzi a néző szinte a saját bőrén a vászonról sütő hideget, 10 napos norvégiai forgatást leszámítva stúdióban dolgoztak Bulgáriában és Tenerifén, ahol inkább a hőség okozott gondot. A filmiparban tevékenykedő nők helyzetét firtató kérdéseket a spanyol rendezőnő iróniával kezelte, szerinte a kamera mögött már teljesen lényegtelen, ki milyen nemű. Azt azért megjegyezte: jó lenne, ha egy-egy filmért „ugyanannyi követ kellene megmozgatnia, mint egy férfinak”.

A berlini talán a legpolitikusabb filmfesztivál, hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a társadalmi kérdések felvetésére. Idén a fő témák között szerepelnek a női rendezők nőkről szóló történetei. (bartald)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?