Ismét a térségben állít ki a médiaművészet török sztárja

anadol

Tavaly Kassán láthattuk egy alkotását, most Debrecenben nyílt meg Refik Anadol tárlata. Videóinstallációja egy 13. századi misztikus költő-filozófus alakjára épít.

A Rumi Dreams című kiállítás a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban nyílt meg a hétvégén. Az Egyesült Államokban élő, török származású Refik Anadol 32 négyzetméteres LED-falat igénylő videómunkája a 13. században élt Mevlana Jallaludin Rumi költő, filozófus, tudós emlékére készült.

A videóinstallációt Rumi versei ihlették. A tárlat arra a gazdag gyűjteményre épül, amelyet a költő, filozófus, tudós egykori városának, Konya önkormányzatának hozzájárulásával gyűjtöttek össze. Refik Anadol és csapata digitális eszközökkel dolgozta fel ezt a gazdag gyűjteményt.

Refik Anadol Isztambulban született 1985-ben, ott tanult fotó- és videóművészetet, majd Los Angelesben dizájn- és médiaművészet szakon szerzett képzőművészeti diplomát, jelenleg pedig a Kaliforniai Egyetemen oktat. A színek és árnyalatok játékaként megelevenedő, plasztikusnak ható projekciói folyamatosan változó, pulzáló képekből állnak, melyek dinamikus, álomszerű illúziókként hatnak, és rendszerint óriási felületeken, hatalmas LED-falakon kelnek életre.

A debreceni kiállítás a Török–Magyar Kulturális Évad mellett az 58. Debreceni Virágkarnevál részeként érkezett a városba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?