Kultúra

Népviselet ihlette ruhaköltemények

Budapesten, a Hagyományok Házában rendeztek Furik Rita és Szűcs Edit jelmezeiből különleges kiállítást.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. április 10. 14:00

népviselet

Az alkotók tizetöt éve dolgoznak a Magyar Állami Népi Együttessel, Mihályi Gábor rendező-koreográfussal, ezt az alkotói folyamatot reprezentálja a tárlat a két jelmez- és kosztümtervező munkáival. Furik Rita és Szűcs Edit különböző koncepcióval, két vizuális nyelvvel tervezett és létrehozott kosztümökkel alakítják az együttes előadásainak látványvilágát. Munkáikkal életben tartják a hagyományokat, de újraértelmezik őket, és ötvözik a kortárs kultúrával. A hagyományos díszítési technikákat, formakincset veszik alapul, elevenítik fel a népi ornamentikával, az egykori anyagokkal. A Magyar Állami Népi Együttes jelmeztervezői számára azonban a legfontosabb szempont, hogy a jelmezek kiemeljék a tánc szépségét, segítsék a dramaturgiai fonalat, hozzájáruljanak a vizuális színpadi varázslathoz. Az örökségül kapott, hagyott díszítő elemek, az anyaghasználat, egy-egy régi, ősi technika felelevenítése mind eszköz a két jelmeztervező kezében.

Galéria
Népviselet ihlette ruhaköltemények-1
Népviselet ihlette ruhaköltemények-2
Népviselet ihlette ruhaköltemények-3
Népviselet ihlette ruhaköltemények-4
+5

Furik Rita viselet-szaktanácsadó

Koreográfus-rendezőként, viselet- és jelmeztervezőként vesz részt a Kárpát-medence szellemi, kulturális életében, legjelentősebb amatőr műhelyeiben és hivatásos együttesekben. A gyűjtések, a néplélek világának, érzelmi tudatának feltérképezése és annak aktualizálása határozták meg alkotói útját. Szándéka a gyűjtések, néplélek világának, érzelmi tudatának feltérképezése és annak aktualizálása a hagyományok megtartó erejével és ezeknek az aktuális tartalmaknak az átmentése a következő nemzedéknek.

 

1986 óta készít koreográfiákat a magyar és külföldi együtteseknek, melyekkel az Országos Gyermek- és Felnőtt Néptánc-antológián találkozhat a közönség.

 

A Molnár István Országos Koreográfiai Fórumon több alkalommal nyert nívódíjat. Az Örökség Országos Gyermek Népművészeti Egyesület Alkotói Nívódíját 2001-ben kapta meg. Legjobb zenei összeállítás díja, az Erdélyi Hivatásos Együttesek Találkozóján, 2010-ben. A „Legjobb női koreográfus” Foltin Jolán-különdíjával ismerték el munkáját 2009-ben a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon. Tanít, rendez, koreografál és jelmeztervezőként szaktanácsadást is végez.

A viseletbe öltöztetett 32 kirakati babán, illetve az előadásokon készült felvételeken is láthatja a közönség a kosztümöket. Egy-egy felvételen az eredeti, az alkotókat megihlető népviseleteket is bemutatnak, mellette pedig a Mihályi Géza koreográfiáihoz készült „átalkotott” kosztümöket. Néhány ruhán teljes mértékben megjelennek a régi motívumok, néhányon pedig csak egy-két, az egyszerű földi halandó számára a viseleten külön alig-alig felfedezhető, viszont az újraalkotott kosztümökön uralkodó motívum éled újra.

Szűcs Edit iparművész

Budapesten született, Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjas ruha- és jelmeztervező iparművész. Ruhakölteményei viselőiket lényekké varázsolják. Anyagválasztásában szerepet játszik a transzparencia és az irizáló felületi hatások elérése. Öltözékein gyakran rétegzi egymásra az anyagokat vagy tekeredő nyúlványszerű formákat alkalmaz. 1982–1986 között a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában ötvös szakon tanult. 1986 és 1991 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult ruhatervező-kéziszövő szakon. 1991 és 1993 között a Magyar Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetét végezte el. 1996–1997 között az Akademie Schloss Solitude Művészeti ösztöndíját nyerte el. 2002–2005 MOME doktori iskoláján tanult.

 

1992–1997 között a kaposvári Iparművészeti Szakközépiskolában, 1994–1996 között a Magyar Iparművészeti Főiskola Alapképző Intézetében, 1998–1999 között a Magyar Iparművészeti Főiskola Vizuális Kommunikáció Tanszékén oktatott, 2007-től a MOME textil tanszékének adjunktusa, és a KREA művészeti Iskola oktatója. 1992-től a Matéria csoport tagja. Jelmeztervezőként számos színházi előadásban, filmben működött közre, az Ifjú Szivek Táncszínház Allegro Molto Barbaro című előadásának kosztümjeit is ő tervezte. Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjat 1997–1999 között kapott. Az év legjobb jelmeztervezői díját többször is elnyerte. Vágó Nelly-emlékdíjas.

A látogatók azonban nemcsak a babákon levő és a fotókon megjelenő kosztümöket tekinthetik meg, hanem bepillantást nyerhetnek a jelmeztervezők munkájába, alkotói folyamatába, abba, hogy a népviselet ihlette motívum mily módon teszi teljessé a koreográfus színpadon megjelenő munkáját, a táncosok előadását. Installáció és videós bemutatók idézik meg az együttes előadásainak szinte misztikus színpadi hangulatát. Dömölky Dániel fényképész képein pedig a tánc és a kosztüm viszonyának egy-egy kimerevített pillanatát láthatjuk. A fiktív öltözéktanulmányok a tervezői folyamatnak azokat az állomásait mutatja be, hogyan alakul, fejlődik az alkotó fejében tovább egy-egy jelmez készítéskor megszületett gondolat.

(rend)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

George Floyd

Világszerte tömegek tiltakoztak a rasszizmus ellen

Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Két új fertőzöttet és egy gyógyultat sem azonosítottak

Két új fertőzöttet azonosítottak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.