Nemzetközi konferencia

Pozsony. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Szlovák Tudományos Akadémia (SZTA) pozsonyi és budapesti Együttműködési Irodája november 19-én és 20-án Akadémiai közös kutatásaink címmel konferenciát rendez.

Pozsony. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Szlovák Tudományos Akadémia (SZTA) pozsonyi és budapesti Együttműködési Irodája november 19-én és 20-án Akadémiai közös kutatásaink címmel konferenciát rendez.

Az SZTA és az MTA vezetése két évvel ezelőtt úgy határozott, hogy a két ország tudományos együttműködését új szintre emeli. Tárgyalásaik eredményeképpen létrejött a pozsonyi, illetve a budapesti székhelyű MTA-SZTA Együttműködési Iroda. Céljuk a meglévő lehetőségek jobb kihasználása mellett új együttműködési formák keresése, főleg új közös kutatási projektek kezdeményezése, a két Akadémia közötti kétoldalú együttműködés szervezeti támogatása és a kutatási eredmények kölcsönös bemutatása. A Magyar Intézet a jövőben rendszeresen együttműködik az Együttműködési Irodával, és ezen együttműködés eredményeképpen hívta létre az Akadémiai közös kutatásaink című konferenciát, amely a két ország akadémiai intézetei, kutatócsoportjai együttműködésének számos esetben több évtizedre visszanyúló eredményeit mutatja be, mégpedig előadások és poszterek formájában. A konferencia nem csupán a múltról nyújt számadást, hanem a jövőnek is szól, és megfelelő alkalmat kínál a két ország tudományos élete jeles képviselőinek, hogy további együttműködési lehetőségeket keressenek.

A rendezvényt Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója, dr. Meskó Attila, az MTA főtitkár-helyettese, Štefan Luby professzor, az SZTA elnöke, Szabó Orsolya, az SZTA Képviseleti Irodájának vezetője, valamint Fundárek Ferenc, az MTA Képviseleti Irodájának vezetője nyitja meg. A konferencia programjában számos érdekes előadás szerepel mind a humán, mind a természettudományok területéről. Néhány cím az elhangzó előadásokból: A szívkamrák depolarizációjának és repolarizációjának számítógépes modellje, A szlovák néprajz bekapcsolása a Magyar Tudományos Akadémia „Műemlékek kutatása, dokumentációja és kiadása” című kutatási programjába, Etnikai folyamatok közös vizsgálata a szlovákiai és magyarországi kisebbségi közösségek körében, Űridőjárás és töltöttrészecske-észlelések műholdakon, A világ természeti örökségéhez tartozó Domica–Aggtelek Nemzeti Park területén végzett régészeti kutatások és ásatások. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?