Naiv primadonna a meseerdőben

A Minden egér szereti a sajtot című bábos mese után meseoperettre készül a Komáromi Jókai Színház társulata. A Hófehérke meg a törpék történetét a szürke-fehér-pepita egérmesét is sikerre juttató Pille Tamás rendezi. Forgószínpadon, színészekkel, bábokkal és varázslattal.

Pille Tamás: „Valamiféle nosztalgia vezet vissza a gyermekkorba…”Dömötör Ede felvételeAlig ültünk le beszélgetni, a színész-rendező elmondta, a János vitéz című daljáték előadása alatt határozta el, hogy színházzal szeretne foglalkozni. Tízesztendős korában. Édesanyja bejáratos volt a Fővárosi Operett Színházba, beültette a fiát a nézőtérre, hátha leköti az előadás. Pille Tamás meg csak nézte a mézeskalácsra emlékeztető díszleteket, a műlovakat. És érezte, ez lesz az ő világa.

Hányszor látta a János vitézt?

Nagyon sokszor. Végül megtanultam kívülről. Otthon az Egy rózsaszál szebben beszélt énekelgettem, azzal altattak el. A Hófehérke meg a törpéket igazi meseoperettnek, nem pedig valami elvont történetnek tervezzük a Komáromi Jókai Színházban.

Primadonnával, táncos-komikussal, bonvivánnal?

Bonviván nincs, rajta kívül az operettek szigorú szabályait követjük. A primadonna a gonosz Mostoha, a naiva primadonna Hófehérke, a rezonőr meg a buffo a Varjú meg a Bagoly lesznek, akik egy kicsit emlékeztetnek majd Hacsekre és Sajóra, vagy ha úgy tetszik, a Muppet Show két öreg lordjára. Egy kicsit a történetben, egy kicsit azon kívül létezve kritizálják majd a látottakat. És lesz egy táncos-komikus királyfi is.

Kik voltak az alkotótársai a meseoperett születésénél?

Albert Péter színész írta a librettót, s maximálisan figyelembe vette a kéréseimet. Barabás Árpád szerezte a zenét, Lőrinczi Attila írta részben a verseket.

Mikor volt az ősbemutató?

Öt éve, a Tatabányai Jászai Mari Színházban. A gonosz Mostoha volt Szerencsi Éva utolsó színházi szerepe. Ezt még eljátszotta, utána elment. Le is vettük műsorról a darabot. Azután még egyszer bemutattuk Fogi Színházi Társulatánál. A komáromi előadás az egész Hófehérke-ügy beteljesedése lesz. Bővült a zeneanyag, két új szerzemény született menet közben. Amíg mindenütt bábok voltak a törpék, most a Komáromi Jókai Színház színpadán színészek játsszák majd őket. Sokszereplős, színes játék készül. Szerepel benne a színház apraja-nagyja, remélem, hogy jól fog sikerülni.

A bábok azért nem maradnak ki az előadásból.

Őzikét nem tudunk hozni az erdőből, a mókust meg a nyulat sem tudjuk rávenni arra, hogy úgy mozogjanak a zenére, ahogyan azt mi szeretnénk. Az erdei állatok bábok lesznek. És fellép az egérzenekar, melynek tagjait már láthatták a gyermekek a Minden egér szereti a sajtot című bábos mesében. A zenekari árokban játszanak majd a vendégegerek.

A látvány kialakítása során azonnal Howard Lloyd angol tervezőre gondolt?

Arra gondoltam, hogy ha valaki mögött harmincnégy évesen már annyi minden van a világ zenés színpadain, akkor valamit tudnia kell. Remélem, hogy meg is fogjuk látni azt a pluszt, amit ő tud. Nagyon bízom a közös munkában. Megnéztem a korábbi tervezéseit. Lenyűgözőek, ötletesek, klasszak voltak. Egy ilyen tervező, egy ilyen név mindenképpen erősíteni fogja a produkciót. Howard forgószínpadra tervezte a díszletet, de ő tervezi a bábokat és a jelmezeket is. Lesz az előadásban repkedés, fekete színház és egy gyermekelőadásba természetesen varázslat is kell.

Gulliver kalandjait rendezte Hófehérke előtt. Abban is van varázslat?

Swift politikai provokációnak szánta a Gullivert, ebből lett egy gyerekek számára is élvezhető mesejáték. Vannak benne csodák. Amikor például Gulliver Lilliput földjén jár, ott a lilliputiak bábok, amikor meg az óriások birodalmába érkezik, ő lesz báb, az óriások pedig hatalmas kosármaszkot viselő színészek. Nem friss ez a gondolat, a hatvanas években Rátonyi Róbert így játszotta a mesét a bábszínházban. Ő alakította Gullivert. Utána ládába került az előadás, évtizedeken keresztül nem játszották. 2003-ban elővettük Tatabányán, a Jászai Mari Színházban. Most Fogi Színházi Társulatánál megy. Az az előadás érkezik majd Komáromba mint vendégjáték.

Ahogy hallgatom, figyelem, mennyire csillog a szeme.

Engem valóban érdekel a mese. Pályám során rengeteg operettben játszottam és játszom is mint táncos-komikus. Az is mese. Csak felnőttek játsszák felnőttekkel, felnőtteknek. Az operett meg a klasszikus mese szerintem édestestvérek.

Azért ahhoz, hogy ennyi gyermekprodukcióban vesz részt alkotóként és színészként, valami több is kell. A mesébe menekül a valóság elől?

Jól látja. Biztosan remek lehetett a gyermekkorom, ha ennyire vágyom a mesék után. Valamiféle nosztalgia vezet vissza a gyermekkorba.

Ezért tart otthon nyulat?

Pöszmi a lakótársam. Nem zártam be, azt csinál a lakásban, amit csak akar. Mindenkit megnyugtatok, tisztaságmániás nyúl. És valóban mintha egy meséből csöppent volna az otthonomba. Ha megyek valahová, jön velem. Az idén együtt nyaraltunk Horvátországban. Remekül érezte magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?