Nagy sikert arattak

Eger. Negyedszer rendezték meg a közelmúltban Egerben a Palóc Gála nemzetközi népzenei fesztivált, amelyen immár hagyományosan, visszatérő – és szívesen látott vendégként – csallóközi népdalcsoportok is részt vesznek.

Eger. Negyedszer rendezték meg a közelmúltban Egerben a Palóc Gála nemzetközi népzenei fesztivált, amelyen immár hagyományosan, visszatérő – és szívesen látott vendégként – csallóközi népdalcsoportok is részt vesznek. A csallóközkürti, a nyékvárkonyi és a padányi népdalkör (mindhármat a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ munkatársa, a fáradhatatlan Szabó Jolán vezeti) idén sem hiányzott a kétnapos rendezvényről. A fesztivál programjában egyebek mellett palóc népi játékok bemutatása és népdaléneklő verseny szerepelt, a Hevesi fonóban pedig a Palócföld néphagyományait, népszokásait elevenítették fel a nemzetközi népzenei fesztivál résztvevői. Nagy sikert aratott a csallóközkürtiek betlehemes játéka, akárcsak a padányiak és a nyékvárkonyiak műsora. A csallóközkürti csoportra bizonyára még sokáig fog emlékezni a közönség – és minden bizonnyal nem csupán azért, mert színvonalas műsorukért megkapták az Arany Páva Díjat és a Palóc Gála fődíját, hanem azért is, mert remek hangulatot teremtettek.

A három csallóközi csoport részt vett a fesztivál részeként tartott Énekes és Hangszeres Szólisták Országos Minősítő Versenyén is, amelyet a KÓTA, a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége rendezett. Mindhárom éneklőcsoport büszke lehet az elért eredményére: a nyékvárkonyi ezüstsávos minősítést, a padányi és a csallóközkürti pedig aranysávos minősítést kapott a zsűritől, amelynek tagjai között olyan neves személyiségek voltak, mint Olsvai Imre népzenekutató, Alföldi Boruss István, a Bartók rádió főszerkesztőségének vezetője, dr. Barsi Ernő zenepedagógus, zenetörténész és Birinyi József, a KÓTA alelnöke. A csallóközkürtiek teljesítményét külön kiemelte a zsűri, előadásuk kapcsán Birinyi József megjegyezte: ezekért a pillanatokért érdemes a népzenével foglalkozni. Az éneklőcsoportról Dévai János, a Bartók rádió munkatársa műsort is készített, amelyet a napokban sugároztak. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?