Moziláz nagy nevekkel

Pozsony. E héten pénteken kezdődik és december 9-ig tart az Auparkban lévő Palace Cinemasban a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, amely Szlovákia nemzetközileg is elismert, legrangosabb mozimustrája. E késői, téli időpont előnye, hogy a programba bekerülhet az egész évi termés legjava.

Csányi Sándor és Schell Judit, a Csak szex és más semmi főszereplőiFotó: Filmunió.huIdén ötvenöt országból több mint kétszáz nagyjátékfilm érkezett a mustrára: ezeket a versenyprogramon kívül több információs szekcióban mutatják be. A versenybe tizenkilenc filmet válogattak be első- és másodfilmes rendezőktől, köztük Kocsis Ágnes Friss levegő című munkáját, amelynek főhőse, Viola (Nyakó Juli) egy nyilvános vécé alkalmazottja. Tini lánya, Angéla (Hegyi Izabella) szégyelli, hogy anyja ilyen helyen dolgozik. Elhidegül tőle, ha lehet, kerüli vele a társalgást, szeretne kitörni, mint ahogy anyja is szabadulni szeretne a magányból, görcsösen keresi a szerelmet. A film azokat az érzelmi rezdüléseket ábrázolja, amelyek Angélát visszaterelik édesanyjához. Versenyben lesz filmjével az olaszok mesehercege, a Fantaghiró sorozat Romualdója, Kim Rossi Stuart is, akit számtalan tévéfilmből, köztük a Vörös és fekete vagy a Mikor felmegy a nap, illetve A ház kulcsai című mozifilmből ismerhetünk. Barbora Bobulová főszereplésével az Anche libero va bene című első rendezői munkáját láthatjuk majd Pozsonyban.

A Made in Europe szekcióban két magyar filmet is bemutatnak. Gárdos Péter Az igazi Mikulás című rendezését, amelynek felnőtt főhősét, a kisiklott sorsú bárzongorista Misut (Cserhalmi György) felkérik, hogy Mikulás napján öltözzön be Mikulásnak. Ugyanezen a napon Liza (Szilasi Blanka), a nyolcéves árva kislány megszökik az intézetből, mert valamikor régen az anyukája azt ígérte, hogy nyolcéves korában biciklit hoz neki a Mikulás. Liza bele is botlik Misuba, aki nincs olyan anyagi helyzetben, hogy kerékpárt ajándékozzon idegeneknek. A nap végére aztán minden megváltozik... A másik film a több nemzetközi fesztiválon díjazott, a szakma és a közönség részéről is elismert Fehér tenyér, Hajdu Szabolcs munkája, amely egy tornász fiú megható karriertörténete. E szekció érdekességei közül figyelmet érdemel egyebek között Stephen Frears legújabb rendezése, a II. Erzsébet királynőről szóló életrajzi dráma, a The Queen. Fernando León de Aranoa Princesas című filmje is érdeklődésre tarthat számot: két prostituált kapcsolatáról szól, akik igazi „hercegnők” a saját placcukon. Věra Chytilová új filmje, a Szép percek, jótállás nélkül is magán viseli az európaiság védjegyét, ezért került ebbe a szekcióba. Chytilová tragikomédiája munkahelyi szorongásainkról szól, arról, hogyan ne kergessünk illúziókat a karrierünket illetően.

A Nemzeti filmslágerek kategóriában olyan alkotásokat vetítenek, amelyek saját hazájukban a legnagyobb közönségsikert érték el. A magyar filmet egy könnyed szórakozást, öröm- és bánatkönynyeket megfelelő arányban fakasztó, finom humorú, romantikus vígjáték, Goda Krisztina Csak szex és más semmi című mozija képviseli. A tavaly bemutatott történelmi témájú, magas művészi színvonalon elkészített focifilm, a Nagypályások után az idén Oroszország „Vietnam-filmjét”, A 9. század című orosz–finn–ukrán koprodukcióban készült opust sikerült megszerezni, amely a 9. századnak az afganisztáni háborúban megélt borzalmas „kalandjait” villantja fel. A filmet Fjodor Bondarcsuk rendezte.

A Világidő szekcióban Kína, Tajvan, Dél-Korea, Irán és a Fülöp-szigetek jutnak el egy-egy mozgókép erejéig a pozsonyi szemlére. Itt lesz a „sztárrendező”, Kim Ki-duk idei alkotása, a Shi gan (Idő), amely egy fiatal szerelmespár viszonyáról szól. A lány attól retteg, hogy idővel alábbhagy a fiú iránta érzett szenvedélye, ezért úgy gondolja, plasztikai sebész kése alatt kell megújulnia, hogy ébren tartsa kedvese szerelmét. De ebbe a kategóriába sorolták a múlt héten elhunyt Robert Altman utolsó moziját, Az utolsó adás című zenés vígjátékot is, mely egy parádés szereposztású rádiós varietéműsor színpadra alkalmazott változatának a felvétele. És még két nagy név ebből a szekcióból: Ridley Scott és Woody Allen. Az előbbi Bor, mámor, Provance címmel készítette el új filmjét, mely egy kötvénykereskedelemre specializálódott londoni bankárról szól, aki átmeneti időre kénytelen elhagyni Angliát. Franciaországba utazik, hogy elrendezze az elhunyt bácsikája után örökölt szőlőbirtok körüli ügyeket. A hirtelen ölébe hullott hagyaték azonban elképesztő bonyodalmakat okoz az életében. Woody Allennek idén mutatták be nálunk Match Point című romantikus drámáját, s már itt lesz a fesztiválon következő munkája, a Füles.

Folytathatjuk a nagy nevek sorát a függetleneket, és a legtöbb mozgóképet bemutató Az árral szemben szekcióból: Gus Van San (Elefánt, Last Days), Kim Ki-duk (Az íj), Steve Buscemi (Facér Jimmy), Aki Kaurismäki (Laitakaupungin valot). Az árral szemben „úszik” majd a pozsonyi fesztiválon Nemes Gyula önéletrajzi elemeket tartalmazó Egyetleneim című mozgóképe is.

A szemle nézői retrospektív vetítéssorozaton kerülhetnek közelebb az angol Michael Winterbottom rendezői profiljához. A nagy nevek mellé egy kis „egzotikumot” is kínál a szemle: Más Balkánt a Fókusz szekcióban, és nemcsak a Bal-kan-kán című opussal, hanem még tizenöt mozgóképpel. A fesztivál részletes programja a www. iffbratislava.sk honlapon olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?