Morrissey nekiment a zeneiparnak Sinéad O'Connor halála miatt

oo

A zenészvilág döbbenten fogadta Sinéad O’Connor ír dalszerző-énekesnő halálhírét. Tegnap óta sokan méltatták munkásságát, a nyugati sajtó is szuperlatívuszokban ír róla.

P!nk és Brandi Carlile is elénekelte tegnapi koncertjén, a Nothing Compares 2 U című balladát, amely 1990-ben világhírűvé tette a fiatal énekesnőt. Ezt a dalt egyébként Prince írta, és ő is rendkívül elégedett volt Sinéad O’Connor verziójával.

A hírre a Massive Attack, Bryan Adams, Alanis Morissette, Ice-T, Michael Stipe (R.E.M) és Tori Amos az elsők között reagáltak, valamennyien kiemelték az énekesnő különleges tehetségét, egyedi hangját, és azt, hogy mindig kompromisszumok nélkül képviselte saját stílusát, nem érdekelte a sztárság.

Morrissey a mindenkit erőszakkal beskatulyázó, profitorientált zeneipart hibáztatja az énekesnő hányatott sorsáért. „Létezik valamiféle zsigeri ellenszenv az olyan énekesek iránt, akik nem akarnak igazodni (ezt én túlságosan is jól ismerem), és egy jó szót sem szólnak róluk halálukig - amikor végre már nem tudnak visszabeszélni" - véli a szintén meglehetősen különc zenész.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar és az államfő, Michael D. Higgins is Írország büszkeségének nevezte őt. Utóbbi ezt írta: „Az összes általa készített felvételt és minden nyilvános megjelenését hitelesség jellemezte, miközben a dalok és azok üzenete volt a legfontosabb számára. Mindig megdöbbentett, mennyire bátran foglalt állást fontos kérdésekben, amelyekre felhívta a nyilvánosság figyelmét, bármilyen kellemetlen témákról volt szó.”

Az énekesnő nálunk is fellépett egy akusztikus szettel, 2010-ben a dévényi várban, a szocialista rendszer áldozatainak emlékére rendezett fesztiválon.

Halálának okát még nem hozták nyilvánosságra, de köztudott volt, hogy többször kerítették hatalmukba öngyilkos gondolatok, és tavaly, amikor 17 éves fia végzett magával, teljesen összeomlott, önmagát hibáztatva a tragédiáért.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?