Minőséggel a megmaradásért

Szokatlanul tetszetős füzetkében hirdette meg bérleteit a kassai Thália Színház. Az igazgató szerint „juszt sem” sokszorosított fecniket küldtek szét, ezeket ugyanis a legtöbben utálkozva eldobják.

„Ha nem sikerül belátható időn belül normalizálni a színház anyagi helyzetét, gyűjtést hirdetünk” Dömötör Ede felvételeÖsszesen nyolc bemutatójuk lesz idén, ez rekordnak számít.

Művészi téren is szeretnénk emelni a színvonalat, ami alatt nem feltétlenül az előadások színvonalát, hanem valamiféle szellemi színvonalat értek. Az elmúlt évadban több olyan vígjátékunk volt, amelyet a közönség szeretett, de maguk a történetek szinte az abszurditásig bugyuták voltak. Ezért idén egy magyar klasszikus komédiát tűzünk műsorra, Kisfaludy Károlytól a Csalódásokat. Lehet, hogy ez a csaknem kétszáz éves mű nem lesz harsányan nevettető, de mindenképp többet fog adni a közönségnek. Az emberi természetet, a butaságot és a hiszékenységet figurázza ki, azaz ma is érvényes. Ráadásul az ősbemutató épp Kassán volt 1829 decemberében. A főszerepet a rendező, Mikó István játszsza, aki vérbeli komikus. Ezt a darabot a nyáron már kipróbáltuk közönség előtt, a kisvárdai fesztiválon mutattuk be. Nem titok, hogy azért, mert a költségek nagy részét a kisvárdaiak állták, így majdnem ingyen tudunk létrehozni egy előadást.

Az évente „kötelező” zenés darab idén a Padlás lesz. Miért esett a választás erre a sokat játszott mesemusicalre?

Többen mondják, hogy a Padlás lerágott csont, szinte minden színház játszotta már. Szerintem ez is azt bizonyítja, hogy jó darabról van szó, örök érvényű történetről. A Padlás nálunk két funkciót is betölt. Idén újra meghirdetjük a négy előadásból álló gyerekbérletet, ennek egyik láncszeme ez a félig mese, félig musical, amely a felnőtteknek szóló kínálatban is szerepel majd. A rendező, Megyeri Zoltán Nyíregyházán volt színész, vendégként már játszott nálunk az Yvonne, burgundi hercegnő című darabban.

Beke Sándor az új évadban kétszer is rendez Kassán.

Méghozzá azért, mert nála megfelelőbb rendezőt el sem tudunk képzelni Gál Sándor történelmi paródiájához, amely A pokol tornáca címmel kerül bemutatásra, és a múlt század eseményeit, elsősorban a szlovákiai magyarság sorsát mutatja be humoros formában. Annyi abszurditás történt velünk az elmúlt ötven évben, hogy ezt sem egy magyarországi, sem egy itteni szlovák rendező nem tudná átérezni. Beke Sándor maga is átélte a csehszlovákiai „demokrácia” viszontagságait. A másik darab, amelyet nálunk rendez, Arthur Miller Pillantás a hídról című műve lesz. Több amerikai dráma is színre került már nálunk az ő rendezésében, a közönség szívesen fogadta ezeket.

Az évad végén a Portugállal berobbant Egressy Zoltán vadonatúj darabjának ősbemutatója lesz Kassán. Hogyan sikerült ezt elérniük?

Ebben oroszlánrésze van a társulat négy erdélyi tagjának, akik játszottak egy Egressy-darabban, a Kék, kék, kék-ben, és a szerzőnek nagyon tetszett az az előadás. A Három koporsó története az 1848-49-es időszakban játszódik, és öt ember tragédiáját dolgozza fel, akik akaratlanul egymás vesztét okozzák.

A gyerekeket idén valósággal elkényeztetik.

Igen, a Padlás mellett láthatják még Cibula Péter Cirkuszi álom című meséjét a széthulló családokról, feldúlt kapcsolatokról és a gyermeket sebző rossz házasságokról. Az Angyalbárányok című „istenes népmese” Écsi Gyöngyi rendezésében kerül színre, Kováts Marcell a népi hangszerek széles skáláját szólaltatja meg benne. A Bolondos asszonyka egy bábmese, a jól ismert népmesét illeszti keretjátékba, és Kecskés Mária, a két szlovákiai magyar hivatásos bábművész egyike rendezi. Hivatásos bábszínház nem volt még a Tháliában, a Glóbusz óta gyakorlatilag nem láthatta a közönség ezt a műfajt nálunk.

A bérlethirdetés bevezetőjében ön azt írja, hogy Thália istennőhöz fohászkodnak, és legfőbb harci eszközül a minőséget használják majd a csatában. Még mindig csatát kell vívnia a színháznak a megmaradásért?

Védekeznünk kell, hogy a színház ne szűnjön meg. Úgy tűnik, a támadás az egyetlen lehetséges védekezés, tehát színvonalban és mennyiségben támadunk. Ha nem sikerül belátható időn belül normalizálni a színház anyagi helyzetét, gyűjtést hirdetünk. Szlovákiai, illetve „világméretű” gyűjtést, hiszen az internet korában egy fél óra alatt mindenki megtudhatja, hogy állunk. Ha nem tudjuk elérni, hogy saját hazánkban megkapjuk, ami jog szerint járna nekünk, nem látok más megoldást. Szeptember 6-át tűztem ki magamnak határidőként, ha addig nem sikerül megegyeznünk az illetékesekkel, hivatalosan is bejelentjük a gyűjtést. Egyet nem fogadok el többé: az ígérgetést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?