Mindenféle nyári praktikák

Jócskán benne vagyunk a nyárban, július, augusztus a pihenés, a regenerálódás ideje. Ilyenkor nap nap után gyönyörködhetünk a zöldellő tájban, a nyíló virágokban és a gyümölcsökkel teli fákban, s lelkünk is felüdülhet.

Jócskán benne vagyunk a nyárban, július, augusztus a pihenés, a regenerálódás ideje. Ilyenkor nap nap után gyönyörködhetünk a zöldellő tájban, a nyíló virágokban és a gyümölcsökkel teli fákban, s lelkünk is felüdülhet.

NÖVÉNYEINK

Növényeinket azonban épp ilyenkor támadhatják meg bizonyos kártevők, védekeznünk kell hát ellenük. Legjobb, ha természetes rovarölőket, növényvédőket használunk. Lássunk egy-két ilyen jó tanácsot:

A bazsalikom a paradicsom mellé ültetve távol tartja a kártevőket.

A hagyma és fokhagyma védi a salátát, petrezselymet, a babot és a céklát, a kártevőktől, elsősorban a csigáktól.

A krumplibogár ellen a torma véd, ültessük a burgonya mellé.

Az ánizs, valamint a koriander a levéltetvek legfőbb ellensége.

A menta, a kapor, a kakukkfű a káposztaféléket védi.

Gondozzuk kellően szobanövényeinket is, mindenféle növényi kártevő ellen hatásos védőszer, ha a növény cserepébe egy gerezd fokhagymát dugunk.

Ha nyaralni utazunk, szobanövényeink öntözését a következő módon oldhatjuk meg: elutazásunk előtt tegyünk a fürdőkádba néhány téglát, öntsünk alá kevés vizet, és ezután hagyjuk a csapot csöpögni. A téglákra állítsuk a cserepeket. Az átitatott téglákból a növény felszívja a nedvességet.

SZERVEZETÜNK

Minden téren legjobb, ha a természethez alkalmazkodunk. A következő hasznos tanácsokkal talán szintén megkönnyíthetjük a nyári forró napokat. Nyáron fokozottabban ügyeljünk a konyhában és a vizes helyiségekben a higiéniára, ugyanis a nagy melegben a baktériumok is gyorsabban szaporodnak. Az idén különösen forró, tikkasztó nyarunk van, gyakori lehet a hőguta, ami sem az embereket, sem az állatokat nem kíméli. Ezért különösen ügyeljünk a napi folyadékfogyasztásunkra. Ha gyakran izzadunk, emelhetjük a napi folyadékbevitelt akár 3 literre is. Ezt a mennyiséget azonban egyenletesen elosztva legalább napi 5-6 adagban fogyasszuk el.

Főleg különféle ásványvizeket igyunk, lehetőleg a szénsavmenteseket részesítsük előnyben. Különféle gyógyteákat is fogyaszthatunk, ilyen például a citromfű, katángkóró, csalán stb. Nyáron sajnos a hasmenés is gyakoribb, leginkább fertőzések válthatják ki a panaszokat. A hasmenés egyik jó ellenszere a népgyógyászat szerint a búzavirágból készült tea. Virágjából készíthetjük a gyógyteát, amely gátolja a kórokozó baktériumok kifejlődését, viszont nem gátolja a normális bélflóra működését. A nagy melegben lehetőleg csökkentsük az állati zsiradékok, nehéz húsok, édességek, alkohol-, valamint cukortartalmú üdítők fogyasztását. Forró nyári napokon szervezetünk általában friss és könnyen emészthető ételeket kíván. Ételeinket ízesítsük nyári zöldfélékkel, mint például a kapor, a tárkony, a petrezselyem, a lestyán. Fogyaszszunk minél több sóskát, spenótot, ezek igen hasznos ételek a vérszegénység kiküszöbölésére. Együnk minél több káposztafélét, például kelkáposztát is, nemcsak hagyományosan elkészítve, hanem salátának, ezzel teljes vitaminskálával jutalmazzuk szervezetünket. A gyümölcs- és zöldségbőség idején gondoljunk a télre is, amikor híján leszünk mindezeknek. Ezért az ügyes háziasszony maga készíti télre például a vegetát.

BŐRÜNK

Végezetül néhány kozmetikai tanács a forró nyári napokra.

Reggelente általában fáradtak, kialvatlanok vagyunk. Igazi felfrissülést nyújt a reggeli hideg vizes zuhanyozás. Serkenti a vérkeringést, valamint az idegekre is nyugtató hatással van. A meleg következtében arcunk állandóan izzad. Nyáron lehetőleg csupán könnyű arctejjel töröljük át arcunkat.

Szólnunk kell még egy nyári kellemetlenségről, ha helytelenül napozunk, könnyen leéghetünk. Enyhébb esetekben segíthet a kamillából, körömvirágból készült lemosás.

Kiváló bőrápoló szert készíthetünk citromfűből is.

Hozzávalók: 5 dkg citromfű, 3 evőkanál szójaliszt, 1-1 evőkanál búzacsíra, korpa, valamint egy kevés citromlé, 1 tojás sárgája.

Elkészítése: A citromlevet 2 dl forró vízben 1 percig főzzük, majd 10 percig állni hagyjuk, végül szűrjük le. Tegyük hozzá a felsorolt alapanyagokat, a tojás sárgáján kívül turmixoljuk össze, majd tegyük hozzá a tojás sárgáját és újabb 1 percig turmixoljuk. Egyórás állás után használható, 20 perc után lehetőleg mossuk le.

Mindennap egy új nap kezdődik. Lehetőleg tartsunk mindenben mértéket a szabadságunk ideje alatt is. Töltődjünk fel napfénnyel, ízekkel, színekkel, hogy majd a hideg téli napokon is jóleső érzéssel gondoljunk az elmúlt nyárra.

Házi vegeta

Hozzávalók:

1-1 kg sárgarépa, petrezselyemgyökér, kimagozott paprika (piros, fehér), 20-20 dkg karfiol, paradicsom, vöröshagyma, karalábé, 40 dkg zellergumó, 2 nagyobb fej fokhagyma, egy csomó petrezselyemzöld, 1 csomó zellerzöld, fél kg só. Ez kb. 6 db 7 dl-es üvegre való mennyiség. A zöldségeket alapos tisztítás után a zöld levelekkel együtt húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük a sóval, és azonnal üvegekbe rakjuk. Celofánnal lekötjük és az éléskamrába tesszük. Akinek nincs hűvös éléskamrája, az a két celofánréteg közé tegyen tartósítószert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?