Milyen az átlagos magyar zenész?

<p>Ha eddig irigykedtek a zenészekre, mert ők könnyen csajoznak/pasiznak, lazák, próbatermekben, színpadokon töltik a mindennapjaikat, akkor most beleshetnek a kulisszák mögé. Hogyan is él a magyar zenész?</p>

UNGER GERGŐ

A kutatás elindítása a Beatmates zenei műhelyének kezdeményezése. A kis budapesti csapat azzal a céllal jött létre, hogy a kezdő, megcsömörlött vagy nagy babérokra törő zenekaroknak, előadóknak segítséget nyújtson a művészetük pénzzé tételében. Ennek apropóján készítettek egy kisebb közvéleménykutatást 94 művész véleményével.

Bár a kérdőívet anonim tölthették ki, annyi kiderült, hogy a válaszadók között volt rapper, népzenész, rockzenekar, mulatós, stb. – egyszóval a paletta szinte minden képviselője hallatta a hangját. A kutatás 2015. január 25. és 27. között zajlott. Íme az eredmények.

Az átlagos zenész 8 éve és 136 napja foglalkozik zenével. A legtöbben (majdnem 40%) több mint 10 éve. Lássuk mit termett számukra ez a 8–10 év!

Az átlagos zenész 118 000 forintot szeretne havonta keresni a zenéből. Ez egy erős másod- vagy félállásos fizetés, avagy egy gyenge heti 40 órás bérezéshez hasonlítható. Nem nagy igény, főleg ha hozzátesszük, hogy ebben benne vannak a fellépti díjak, a különböző úton-módon kiutalt jogdíjak, a zeneoktatásból szerzett pluszjövedelem és a lemezeladások bevétele is.

A magyar zenész realista – ideális keresetként a 100 000 és 200 000 forint közötti összeget jelölték meg legtöbben (32%) és csak 19 olyan zenész akadt, aki ennél is többet szeretne havonta hazavinni.

A 8 éve zenélő, 118 ezret keresni vágyó zenész egy hónapban 18 085 Ft-ot keres. Százezerrel kevesebbet, mint szeretne. Ha a kérdőívben nem szerepelne két személy, aki rendre százezer és kétszázezer forint fölött keres zenészként, akkor az arány még gyatrább lenne.

A magyar zenész értékrendje: legyen sok-sok buli, adjunk el jó pár lemezt, aztán irány a TV-rádió. Nem rossz az elképzelés, de a sorrend árulkodik a gondolkodásmódról. Első két helyen a pénzszerzés áll, és csak utána jönnek azok a dolgok, amik a rajongótábort és a programszervezőket meggyőzhetik arról, hogy őket válasszák. Menedzsert nem nagyon akar a magyar zenész, mert az lehúzná. Féligazság, egy menedzser nyilván nem a 18 ezer 50%-ára utazik, hanem a 118 ezerből szeretne sarcolni, de dolgozik is érte, hogy a 18-ból 118 legyen. A magyar zenész rossz végéről közelíti az ipart – keressek sokat aztán majd költök belőle valamicskét a fejlődésre.

A magyar zenész 2014-ben 13-szor indult útnak fellépni. Volt egy olyan hónap, amikor bulija is volt! Az előző adatokkal összevetve azért kijön egy szép (kinek, milyen?) szám is; ha feltételezzük, hogy a bevételeinek 80%-át a koncertgázsik képzik – a magyar zenész egy bulival átlagosan 13 355 forintot keresett. Ez azért nem olyan rossz. Havi 9 fellépés és meg is van az álomfizetés csak a fellépti díjakból. Egy négytagú banda 53 ezres gázsival havi 9-et kell, hogy zenéljen 106 ezres gázsival 4–5-öt, 210 ezres gázsival pedig két fellépés az álomhatáron túl viszi őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?