Mi szem-fülnek ingere

Nem nagy a valószínűsége annak, hogy azok, akik a nyár egy részét Pozsonyban töltik, unatkozni fognak. A Pozsonyi Kulturális Nyár ma kezdődő 29.

Nem nagy a valószínűsége annak, hogy azok, akik a nyár egy részét Pozsonyban töltik, unatkozni fognak. A Pozsonyi Kulturális Nyár ma kezdődő 29. évfolyama ugyanis gazdag programot kínál a látogatóknak, akik a szervezők, a Pozsonyi Kulturális és Információs Központ, valamint a főpolgármesteri hivatal reményei szerint – főleg külföldről – nagy számban érkeznek majd a szlovák fővárosba. (A remények nem tűnnek megalapozatlannak, hiszen az EU-csatlakozás óta érzékelhetően megszaporodtak a külföldi turistacsoportok a belváros utcáin.) Kereken 100 kulturális rendezvény szerepel a programban, a fellépők 16 országból érkeznek. A programok zöme a belvárosban zajlik, a helyszíneket a szervezők igyekeztek úgy kiválasztani, hogy egy-egy rendezvényt minél többen láthassanak és a műsor minél szélesebb közönséget szólítson meg. Sőt, még arra is ügyeltek, hogy a várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó programok ne egy időben legyenek. Ami a műfajokat illeti: a Pozsonyi Kulturális Nyár súlypontját a koncertek alkotják. A klarisszák koncertterme gitárfesztiválnak ad otthont (többek között a magyarországi Csáki András is fellép), a Prímás- és a Mirbach-palotában komolyzenei hangversenyek zajlanak majd, a vár zenetermében orgonára írt darabok csendülnek fel. Folytatódnak a népszerű templomi hangversenyek, továbbá az éjszakai Musica nocturna koncertsorozat, amely dzsesszkoncertet, sanzonestet, kórusmuzsikát egyaránt kínál. Az idei nyár újdonsága lesz a fúvószenekarok első nemzetközi fesztiválja, a Nagy-Britanniából, Ausztriából, Lengyelországból, Németországból és Magyarországról érkező zenekarok a Duna-parti korzón fújják majd. Ferenc József császár és Sissi házasságkötésének 150. évfordulójáról ugyancsak hangversennyel emlékezik meg Pozsony. A belvárostól egy kicsit távolabb eső városrész, Récse lesz a helyszíne a kétnapos Račifestnek – a könnyűzene rajongói egy majdnem maratoni koncertnek örülhetnek, többek között a Laura a její tygři, a Chiki Liki Tu-a és a MIG21 részvételével, a különös szépségű gregorián énekek kedvelőinek pedig a Schola Gregoriana Pragensis és az eperjesi görögkatolikus szeminárium kórusának fellépése jelenthet kellemes élményt. A nyári Shakespeare-ünnepségeken Rómeó és Júlia története elevenedik meg a várban – a hat előadásból kettő angol nyelvű lesz. A színháznál maradva: a rendezvénysorozat keretében zajlik a színművészeti főiskolások nemzetközi fesztiválja is. A képzőművészet egy már szintén hagyományosnak számító rendezvény, a Szobor és objekt elnevezésű szabadtéri kiállítással képviselteti magát. Ezúttal a trencsénteplici ArtFilm fesztivál egy kicsit pozsonyi is lesz: az ott bemutatásra kerülő filmek közül ugyanis jó párat a pozsonyi mozik is műsorukra tűznek. A Pozsonyi Kulturális Nyár programját ma 19 órakor Strauss-koncert nyitja meg. Szombaton a rendezvénysorozat visszatérő vendége, az ír Cassidys együttes ad – az előző évek tapasztalatai szerint minden bizonnyal jó hangulatú – szabadtéri koncertet. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?