Metállal ölelkező líra a védjegyük

ddd

Egy komáromi iparista és egy gimnazista két éve a nyári szünetben elhatározták, hogy zenekart alapítanak. Textor Bence gitáros és Megyeri Tamás basszusgitáros 16 évesen azt gondolták, ez nagy buli lesz. 

Jött Szép Gergő a gimnáziumból, hozta a szaxofonját, szóltak az iparista Telekes Bence dobosnak, Boráros Áron gitárosnak, és megszületett az Entrópia. A Pearl Jam, a Black Sabbath a Ghost zenekar számait dolgozták fel, közben megzenésítették Benkő Géza, Faludy György verseit. És a nagy lehetőségre vártak. Textor Bencével beszélgettünk.

Nagy tervekkel készültetek tavaly, azután mindent leállított a járvány.
Még suliba sem jártunk, nemhogy próbáltunk volna, interneten tartottuk a kapcsolatot. A Tompa Mihály Országos Verseny is elmaradt, ahová Benkő Géza Ott vagyok mindenhol és Faludy György Tanuld meg ezt a versemet című szövegeinek metálfeldolgozásával készültünk. Lírát és metált biztosan nem ötvözött még így senki. Rimaszombat helyett otthon ültünk, és lógattuk az orrunkat. A lehető legjobbkor jött szülőfalumban, Keszegfalván, az ottani Egyesület a Csallóközi Ifjúságért Polgári Társulás által rendezett Impulse All in Music Open Air zenei fesztivál. Új lendületet vett a zenekar, lázasan készültünk augusztus 21-re, a fellépésre. A legelső fellépők voltunk 40 fokos melegben. Nem bántuk! A második szám után már csorgott rólam a verejték, alig láttam, lenyeltem a hosszú hajamat, de azt mondtam, ha kibírjuk ezt a hőségkatlant, megérdemeljük, hogy tovább zenéljünk. Kisebb rajongótáborunk is hősiesen kitartott a színpad előtt. A fellépés után ujjongtunk, hogy sikerünk volt. Alig bírtunk magunkkal. Nem hiába lett a nevünk Entrópia, vagyis a rendszer rendszertelenségét kifejező fizikai fogalom. Jellemző ránk, hogy a végére mindig összeáll a rendszer, de ami mögötte van, az tiszta káosz.

Tavaly ősszel már a Komáromi Jókai Színház előtt adtátok elő Benkő Géza versét, a róla elnevezett stúdiószínpad átadóján.
Benkő Gézát nagyon kedveltem. Még alapiskolás voltam a Marianumban, amikor szinte naponta jártunk Máté fiához számítógépes játékot játszani, kutyát sétáltatni, enni. Gyermekfejjel furcsának tűnt a művészlélek édesapja. Akkoriban érdekelt a színészet, Géza megígérte, szól, ha gyermekszereplőt keres a színház. Amikor elhunyt, megkérdeztük a családot, feldolgozhatjuk-e a verseit. Engedélyezték, adtak egy csomó szöveget, mi pedig leültünk és válogattunk. Két szövegéből született az Ott vagyok mindenhol, amit a stúdióavatón játszottunk. Nagy örömünkre mindenkinek tetszett, csak annyit mondtak, hogy nagyon hangosak vagyunk.

Idén még hangosabban szóltatok Keszegfalva zenei fesztiválján.
Most már tétje is volt az Impulse fesztiválnak. Tóth Attila és felesége, Zsani, a főszervezők felajánlották, hogy a legjobb kezdő zenekar stúdióban játszhatja fel három szerzeményét. Mi nyertük meg ezt a lehetőséget. Közben próbatermet kellett váltanunk, a rakpartról a volt hajógyárba költöztünk. A fesztiválra elkészült új saját számunk, a Nem menekülök. Egy hosszabb depressziós időszakom végén írtam. Sokkal magabiztosabban zenéltünk Keszegfalván, utána a szervezők megvendégeltek bennünket egy hatalmas tál finomsággal a fellépők sátrában. Szeptemberben meghívást kaptunk a gútai Szekeres Ranch Fesztre, ahol megkaptuk első zenekari gázsinkat, amit a próbaterem fejlesztésére fordítunk.

Előtte még várt rátok egy fontos megmérettetés. A hetedszer megrendezett Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle Várásúton.
A legutolsó pillanatban jelentkeztünk a két megzenésített verssel. Amikor meghallottuk az elsőként a zsűri elé lépő somorjai gomoly zenekart, egymásra néztünk, és azt kérdeztük, mit keresünk itt. Azután a zsűri csak jót mondott a fellépésünkről, igaz beleadtunk mindent. Öt különdíjat kaptunk. Az egyiket személyesen nekem adták, jövőre ott lehetek a magyarországi Gitármánia táborban, ami régi nagy álmom volt. Rendesen megünnepeltük a sok különdíjat. Azt érzem, hogy mindannyian kezdjük igazán komolyan venni az Entrópiát.

Úgy tudom, tizennyolc évesen öt zenekarban gitározol.
Az Entrópián kívül a keszegfalvai MásKépek zenekarban, a komáromi Legacy of Kain és Black Side együttesekben zenélek. És Korber Darina énekesnővel összehoztuk a KorTer akusztikus duót. A Kőbányai Zenei Stúdióba készülök a középiskola után. Most a zeneiskolában Tóth Marián, a Last Blues Band gitárosa a mesterem. Az ipariban az osztályunk igazi rock osztály. Telekes Bence az Entrópia dobosa, Vörös Laci pedig basszusgitározik. Velük írom a suli indulóját tavaszra, amikor az ipari 70. évfordulóját ünnepeljük majd.

Bárány János 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?