Meglepetések a Sundance Fesztiválon

A 7 000 dollárból forgatott Primer nyerte a Sundance Filmfesztivál zsűrijének játékfilmes nagydíját, míg a legjobb dokumentumfilm díját a DIG! kapta, amely két rockzenész rivalizálását mutatja be.

A zsűri mindkét döntése meglepetést keltett, ám egyes vélemények szerint a váratlan eredmények azt jelzik, hogy a 10 napos szemlének megújulóban a független szellemisége.

A fenti vélekedések azért is fontosak a legnagyobb amerikai függetlenfilm-fesztiválként aposztrofált Sundance számára, mert húszéves története folyamán számos kritikát kapott, hogy deklarált célja ugyan a fősodron kívüli filmek bemutatása, ám egyre több híresség szerepel az itt bemutatott alkotásokban (és magán a fesztiválon), akik miatt nem jut elegendő figyelem az új arcoknak és hangoknak. Bírálat érte a szervezőket azért is, mert túl sok céget engednek be a fesztiválra, amelyek gátlástalanul reklámozzák a termékeiket. Nem tett jó a fesztiválnak az sem, hogy a nemrég megjelent Down and Dirty Pictures című könyvben nem éppen hízelgően írtak a Sundance alapítójáról, Robert Redfordról.

A Primer győzelme mindenesetre magát az író-rendezőt, Shane Carruthot is annyira meghökkentette, hogy nem találta a szavakat. „Örülök, hogy tetszett” – ennyit tudott csak kinyögni a filmről, amely két fiú története, akik feltalálnak egy időgépet, és ettől teljesen megváltozik az életük.

A fesztiválon a zsűri mellett a közönség is szavaz, és a nagyérdemű a legjobb játékfilmnek a spanyol nyelvű Maria Full of Grace-t választotta. Az író-rendező, Joshua Marston ismeretlen kolumbiai színészekkel készítette el a filmet, amelyben kolumbiai nők kokaint csempésznek az Egyesült Államokba, hogy pénzt szerezzenek és elmenekülhessenek az otthoni szegénységből. Mint Marston elmondta, a hitelesség miatt ragaszkodott a kolumbiai színészekhez és a feliratozáshoz.

A legjobb dokumentumfilmnek járó közönségdíjat a Born into Brothels kapta, Vera Farmiga pedig különdíjat vehetett át a zsűritől a Down to the Bone című filmben nyújtott alakításáért. A drogproblémákkal küzdő munkásosztálybeli anya történetét elbeszélő Down to the Bone a rendezőjének, Deborah Graniknak is díjat hozott, míg a legjobb dokumentumfilmes rendező Morgan Spurlock lett, aki filmjében azt örökítette meg, milyen hatással volt a szervezetére, hogy 30 napon át kizárólag McDonald’s-ételeket evett.

Pálfi György filmrendező új forgatókönyve a Taxidermia lett az európai győztes a filmfesztiválon. A rendező egy XX. századi magyar család férfiágának történetét, sorsát mutatja be három nemzedéken át. Pálfi Györgynek ez lesz a második rendezése, előző filmje az Oscar-díjra nevezett Hukkle Gene Moskowitz és Fassbinder díjat kapott. (cm, r)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?