Megjegyzések a kezeskedik szó használatához

Ha szlovákiai magyarokat kérdezünk a szlovákiai magyar nyelvhasználatban megfigyelhető szlovák hatásokról, válaszukban rendszerint direkt kölcsönszókat (pl.

Ha szlovákiai magyarokat kérdezünk a szlovákiai magyar nyelvhasználatban megfigyelhető szlovák hatásokról, válaszukban rendszerint direkt kölcsönszókat (pl. párki) említenek, holott a szlovák nyelv hatása legtöbbször sokkal rejtettebb módon nyilvánul meg: például abban, hogyan, milyen szövegkörnyezetekben használunk egyes magyar szavakat. Vegyük például kezeskedik szavunkat. Jelentése az értelmező kéziszótár szerint „1. Vkiért, valamiért anyagi v. erkölcsi felelősséget vállal. 2. vál Személyében biztosítékául szolgál vki, vmi sikerének, eredményességének”. Az elektronikus Magyar Nemzeti Szövegtárban (MNSZ) e szó 73-szor fordul elő, mégpedig leggyakrabban erkölcsi felelősségvállalás, ritkábban személyes biztosíték, garancia értelemben. Az anyagi felelősségvállalás jelentésre jóval kevesebb, csak 18 adat van. Az MNSZ-be az Új Szóból származó cikkeket is felvettek, ez utóbbiakban az arány viszont az előzővel éppen ellentétes: a kezeskedik ige 8 Új Szó-beli előfordulása közül ötben a jelentése: valaki anyagi kezességet vállal valamiért (elsősorban felvett hitelért).

A szlovákiai magyar lapokat figyelve az is megállapítható, hogy a kezeskedik ige és származéka, a kezeskedés olyan szövegkörnyezetekben is előfordul, amilyenre magyarországi szövegekből nem vagy alig találunk példát. Ilyenek például: „Ez esetben azonban már meg kell határozni, hogy mely ingatlannal kezeskedünk a hitelért”; „Néhány bank […] már megköveteli a pontosan meghatározott ingatlannal való kezeskedést” „Pohotovosť Kft. Hitelek 50 ezertől 2 millió koronáig, kezeskedés ingatlannal”; „A Penta Group a Postabanktól vett 7,36 százalékos VSŽ-részvénycsomaggal kezeskedik a Postabanktól felvett hitelért” „[…] a hitelért a város a vagyonával kezeskedik”; stb.

Mivel az idézett mondatok egy része fordítás, más részük pedig nyilvánvalóan szlovák szöveg alapján készült, a kezeskedik szó gyakori előfordulása a ručiť igével magyarázható: a szlovákban ugyanis az anyagi kezességvállalást elsősorban is ezzel az igével fejezzük ki, mégpedig mind a köznyelvben, mind szakszövegekben. A magyarországi szakszövegekben azonban a kezeskedik, kezeskedés használata szinte kizárt, helyette tipikusan névszói szerkezetek fordulnak elő a kezességvállalás, biztosíték, fedezet, bankgarancia stb. szavakkal, az ingatlannal biztosított jelzáloghitel esetén pedig az ingatlanfedezet szó a használatos.

Kívánatos volna, ha a lapjainkban publikált írások nemcsak tartalmilag, hanem stílusukban, szövegformálásukban is szakszerűek volnának, ezért pl. a banki szolgáltatásokat (jelzáloghitelezést) bemutató, azt reklámozó cikkekben és egyéb szövegekben a kezeskedik valamivel valamiért szerkezet helyett a fent említett szavakat választanák fordítóink és újságíróink. A hazai lapokból idézett mondatainkat így lehetne szakszerűbbé formálni, pl.: Ez esetben azonban már meg kell határozni, melyik ingatlan lesz a hitel fedezete (vagy: mely ingatlant ajánljuk fel a hitel fedezeteként); Pohotovosť Kft. Hitelek 50 ezertől 2 millió koronáig, ingatlanfedezet mellett; A Postabanktól felvett hitel biztosítéka a Penta Group által a Postabanktól vásárolt 7,36 százalékos VSŽ-részvénycsomag.

gyfélszolgálatunk szerdánként 9.00–13.00 között a 0031/ 550-4262-os telefonszámon várja az érdeklődők kérdéseit. Címünk: Gramma Nyelvi Iroda, 929 01 Dunajská Streda, Bacsákova u. 240/ 13, P. O. Box 16, e-mail: gramma@ real-net.sk www.gramma.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?