Mayer Judit kitüntetése

Pozsony. Rudolf Chmel kulturális miniszter tegnap Mayer Judit szerkesztőnek, műfordítónak, nyelvésznek, továbbá Jozef Jablonický történésznek és publicistának, valamint Karol Chmel költőnek és műfordítónak átadta A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztere Díját.

„Mindig úgy éreztem, hogy közkatonája vagyok itt a magyar kultúrának”Somogyi Tibor felvételePozsony. Rudolf Chmel kulturális miniszter tegnap Mayer Judit szerkesztőnek, műfordítónak, nyelvésznek, továbbá Jozef Jablonický történésznek és publicistának, valamint Karol Chmel költőnek és műfordítónak átadta A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztere Díját. A tárcavezető Mayer Juditot műfordítói életműve, valamint a szlovákiai magyar nyelvművelés területén kifejtett eredményes munkássága elismerése jeléül tüntette ki.

Mayer Judit kérdésünkre a díjátadás után elmondta, az ő korában – idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját – díjakkal kapcsolatban már nem ösztönző erőről kell beszélni, sokkal inkább örülni kell annak, hogy elismerést kap az ember. „Tulajdonképpen sohasem számítottam díjakra – tette hozzá –, mindig az volt a véleményem, hogy azt teszem, ami a kötelességem. Mindig úgy éreztem, hogy közkatonája vagyok itt a magyar kultúrának. Elégedett voltam a foglalkozásommal, mert tulajdonképpen nem szerkesztőnek készültem, a véletleneken múlott, hogy az lettem. Tanár szerettem volna lenni, de a háború miatt nem tudtam befejezni a tanulmányaimat. Akkor egy ideig, a hontalanság éveiben alkalmi munkákból éltem, és aztán, miután egy ideig hivatalnok is voltam, bekerültem a Mezőgazdasági Kiadóba, ahol tizenkét évig dolgoztam. Ott neveltek belőlem szerkesztőt. Utána kerültem az akkori szépirodalmi kiadóba, amelyből később a Madách lett.”

Mayer Judit azt is elárulta, még nem fordult elő, hogy a magyar nyelvnek a műveléséért itt, Szlovákiában szlovák kulturális miniszter kitüntetett volna valakit. Mint mondta, ezért is nagyon büszke a díjra. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?