Maceszból kirakott csipketerítő

Somorja. Az At Home Gallery legújabb kiállításán Monika és Bohuš Kubinskí, valamint Fero Király To Cache című közös, multimediális projektje látható-hallható.

Somorja. Az At Home Gallery legújabb kiállításán Monika és Bohuš Kubinskí, valamint Fero Király To Cache című közös, multimediális projektje látható-hallható. A kiállítás törzsrésze egy, a zsinagó-gában elhelyezett vizuális elem, amelyet egy – a nézők interakcióját igénylő – hanginstalláció egészít ki.

Monika és Bohuš Kubinskí harmadszor állít ki az At Home Gallery-ben. Legutóbb 2014-ben a Deposit Front Line című installációjukat mutatták be itt; az a háborúk és a történelmi emlékezet kapcsolatáról szólt. Annak alapját a szeredi cukorgyár közelében talált egyszemélyes gömbbunkerek alkották, amelyek nyílással ellátott, drótháló köré betonból öntött védelmi célú építmények, és a második világháborúban a németek által kialakított védelmi sánc elemeit képezték. Ezeket a talált objektumokat transzformálta a művészházaspár többelemes és többrétegű műtárgyegyüttessé. Festménynaplólapok tartoztak hozzá (a projekt születését nyomon követő vizuális napló lapjai) és egy – a betonüregben elhelyezett – zenélő szerkezet, amelyet hajtókarral lehetett megszólaltatni. Kubinskíék a Deposit Front Line komplexumával olyan szellemi-érzelmi vibrációt kiváltó közeget teremtettek a zsinagóga terében, amely állásfoglalásra késztette a látogatót.

Ugyanez történik ezúttal is: a To Cache című multimediális műkomplexum is emlékezésre, egyben állásfoglalásra, illetve véleményalkotásra ösztönöz. A zsinagógában látható kiállítás látványanyag-variánsát Cache címmel már bemutatták, mégpedig a nagytapolcsányi autóbusz-pályaudvar aluljárójában kialakított Nástupište1–12 alternatív kiállítótérben, amely a város egykori zsidó negyedében található; a művel az alkotók a városrész múltjára utaltak. „Ezért használtuk munkánk alapjaként a maceszt, Cache-funkcióban. Ennek az élelmiszernek a művészetbe emeléséhez az adta az ötletet, hogy elmentünk megnézni Aranyosmaróton azt a pékséget, amelyben több mint száz éve készítenek kovásztalan kenyeret, és régi gépeivel nagyon inspirálón hatott ránk az a környezet” – mondta Bohuš Kubinský.

A korábbi prezentációból kiindulva és azt továbbgondolva, a somorjai kiállítás vizuális törzseleme is a keletlen kenyér. „Az utóbbi időben a projektjeinkben a történelmi emlékezettel és az abba helyezhető személyes emlékeinkkel foglalkozunk. A maceszt a számítástechnikából ismert gyorsítótárszerepbe helyeztük, vagyis cache-funkcióval ruháztuk fel, hogy segítse a történelmi és a személyes emlékek előhívását” – magyarázta Bohuš Kubinský.

Hogy a kovásztalan kenyér által még több – érzelmi telítettségű – információt sikerüljön előhívni az emlékezetből, a művész házaspár a maceszból egy nagy méretű organikus csipketerítőt, -függönyt formált meg. (Mintául Monika Kubinská nagyanyjának a csipkeabrosza szolgált.) Az alkotásban ily módon összpontosulnak az emlékezetnek azok az információtároló elemei, amelyek a kenyérhez, a csipkéhez, a terített asztalhoz, a maceszhoz és a kiállítás teréhez, a zsinagógához kapcsolhatók.

A korábban bemutatott, a zsidó negyed emlékezetét őrző Cache-t a somorjai zsinagógában „mozgásba hozták”, aktív audiovizuális elemmé tették. To Cache-sé, azaz olyan interaktív művé formálták, amelynek részeként a látogató érkezéskor bármiről mikrofonba mondhatja, kifejezheti a véleményét. Az így szerzett hanganyaggal dolgozik Fero Király.

„A maceszcsipkét vitrinbe helyeztük el, hogy a múlt emlékezetét őrző múzeumi tárgyként hasson. Ezt az archaikusan ható műtárgyrészt digitális, új technológiákra alapozott művészettel párosítottuk. Fero Király élő beszéddel dolgozó hanginstallációja az interaktív jelleggel a jelenben teszi személyessé a projektet, ami így egyedivé és megismételhetetlenné válik” – mondta Bohuš Kubinský.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?