Ma kezdődik a 25. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

AJÁNLÓDél-Komárom. Nemzetközi filmfesztivállal, izgalmas zenei kínálattal, kiállításokkal, művészeti műhelyekkel és közösségi programokkal várja látogatóit a komáromi Monostori erődben a ma kezdődő 25. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét.

AJÁNLÓ

Dél-Komárom. Nemzetközi filmfesztivállal, izgalmas zenei kínálattal, kiállításokkal, művészeti műhelyekkel és közösségi programokkal várja látogatóit a komáromi Monostori erődben a ma kezdődő 25. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. A május 2-ig tartó fesztivál kiemelt, több művészeti csoport által feldolgozott, megjelenített témája a a falak. Ennek apropóját a berlini fal leomlásának huszonötödik évfordulója adja.

A filmes versenyprogramba 78 országból 1494 alkotás érkezett, ebből az előzsűri 84-et válogatott be a nemzetközi, 43-at a magyar, 49-et pedig az Úton Online Filmfesztivál programjába. Versenyprogramon kívül, a Mediawave Filmfórumhoz kapcsolódóan mutatják be a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2015-ben végzett osztályának diplomafilmjeit, Zomborácz Virág Utóélet című munkáját, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanját, Szimler Bálint és Rév Marcell Balaton Method, valamint Szemző Tibor Csoma-legendárium című filmjét. Emellett Pawel Pawlikowski idei Oscar-díjas Ida című filmje és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című, mozikba nem került munkája is megtekinthető lesz a Mediawave mozitermeiben.

A holnap esti programból érdekesnek ígérkezik a dunaszerdahelyi Durvacrew vizuális akciója, ahol a nézők aktív részesei lehetnek a fényjátéknak, mozgásukkal akár befolyásolhatják is a vetített történetet.

Holnapután, április 30-án a fesztivál erőteljes dzsesszprogrammal csatlakozik a nemzetközi dzsessznap rendezvényeihez. Aznap lép fel többek között a norvég Love Large Unit és a holland–amerikai Cactus Truck. A hagyománnyá vált májusfaállítás sem marad el: a fát Albert Ayler dzsesszlegenda halálának negyvenedik évfordulóján magyar és külföldi zenészek közösen állítják.

A fesztivál május 1-én ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból Grencsó István, Geröly Tamás és a cseh énekes-hegedűs legenda, Iva Bittová lép fel, a Dunai bástya pedig egy születésnapi buli helyszíne lesz.

A május 2-i zárónapon a filmes, fotós, irodalmi, színházi és zenei műhelyfoglalkozások résztvevői bemutatják a Mediawave-en született alkotásaikat. Idén ismét lesznek „népi asztalok”: a különböző országok, népcsoportok egy-egy asztalon mutatják be saját régiójuk gasztronómiáját, illetve a szervezők egy színpadot is biztosítanak a tájegységekből hozott népdalok, táncok és zenék előadására.

A Shakespeare Színiakadémia végzős növendékei délutánonként interaktív színházat játszanak – egy színész egy nézőt szórakoztat pár percig.

Gyerekeknek szóló programokkal is készül a Mediawave. Május 1-én és 2-án a győri Gyermekek Háza, a Vaskakas Bábszínház, Rutkai Bori és a Sárkányjárgány, a győri Forrás Waldorf-iskola, a Méhkasaula csoport, a Magyaróvári Íjász Sportegyesület és az Ördöngős Zenetanoda is egész napra kitelepül az erődbe, és családi programokkal szórakoztatja a kicsiket, amíg szüleik fesztiváloznak. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?