Lobogó máglyák a Tündérkertben

„... álljunk meg egy pillanatra s álmodjuk újra a daliás időket, amikor e gyönyörű kertben Tündér Ilona táncolt a vizek tükrén...

„... álljunk meg egy pillanatra s álmodjuk újra a daliás időket, amikor e gyönyörű kertben Tündér Ilona táncolt a vizek tükrén...” – ezzel a lírai mottóval invitálja programjaira a közönséget a Tündérkert Művészeti Fesztivál, amelyet idén első ízben rendeznek meg a Tündérkert, azaz a Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen. A Városunkért Polgári Társulás által életre hívott rendezvénysorozat csütörtökön kezdődött, a hétvégi program azonban még sok izgalmas (és ingyenes) programot kínál. Erről beszélgettünk Antal Ágotával, a társulás elnökével.

Hogyan merült föl a fesztivál terve, és miért éppen a nyári napforduló idejére helyezték?

A fő szándékunk elsősorban az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az itt élő emberek alkottak, alkotnak, azokra a művészekre, akik városunkat, régiónkat képviselik itthon és külföldön. Emellett szeretnénk feleleveníteni vidékünk azon hagyományait, amelyek mára kicsit feledésbe merültek, de talán mégis fogódzót jelenthetnének mai elanyagiasodott világunkban is. A nyári napforduló azért is különleges alkalom, mert az ehhez fűződő hagyományok a kutatások alapján egészen a 10–11. századig nyúlnak vissza a Csallóközben.

Ma délután értékelik ki a Tündérkert szépírói pályázatot. Milyen volt a visszhangja?

A pályázat nagyon sok embert megszólított Dunaszerdahelytől egészen Nagykaposig, és körülbelül 60 pályamunka érkezett. Külön öröm számunkra, hogy jelentkezett egy vállalkozó is, aki, miután hallott a pályázatról, további pénzjutalmat ajánlott fel. Vagyis az eredetileg kiírt három díj helyett hatot adhatunk át. Ez nagyszerű, mert azt jelzi, hogy az emberek kezdenek egy kicsit odafigyelni a művészetre.

Mi szerepel még a mai programban?

Egész délután játszóház várja a kicsiket a városi művelődési központ előtti téren. A műsor annyiban változik, hogy a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak mesejátéka helyett Pályi János bábművész előadását láthatják a gyerekek. A további program változatlan: öt órakor az Ágacska néptáncegyüttes lép fel, hétkor pedig hazai amatőr zenekarok, valamint a magyarországi BeshO Drom ad koncertet a vmk előtti téren. Az éjszakai moziban Jancsó Miklós Mohácsi vész című filmjét vetítjük.

A program vasárnap Nagyudvarnokon folytatódik, és hagyományos ősi ételek kóstolóját is ígéri. Megemlítene egyet?

Lesz például „áldós”, amely hasonló a gulyáshoz, de csakis olyan alapanyagokból készül, amelyek már a honfoglalás idején is ismertek voltak. Pirospaprika nincs benne, viszont nem hiányoznak belőle az olyan ősi fűszerek, mint a gyömbér és a lestyán.

Ezenkívül mi történik még a Tündérkertben holnap?

Egyedülálló produkció, úgy is mondhatnám, világpremier lesz, mert ilyet még nem nagyon csináltak sehol: a Csallóközi Lovasíjászok tüzes íjászbemutatót tartanak: tüzes íjakkal gyújtják meg a Szent Iván-napi máglyákat. Nagyudvarnokon is lesz játszóház, valamint Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell meseelőadása szerepel a programban. Este Nagy Iván dudaművész, a csallóközi néphagyományok kutatója tart előadást a Tünderkertről, majd ismét Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell mesél, ezúttal egy pikáns mesét a felnőtteknek, és olyan dalok is elhangzanak, amelyeket hajdan a napforduló idején a tűz körül énekeltek. A késő esti tűzugrás előtt a Visegrádi Szent György Lovagrend középkori lovagitorna-bemutatóját láthatja a közönség, amelyet szeretettel várunk mindkét napon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?