Live in Hungary, tele dzsesszel

Live in Hungary címmel jelent meg szeptemberben a magyarországi Gramy Records Kiadónál a neves szlovák dzsesszénekes vezette Peter Lipa Band CD-je, amelyet a napokban Pozsonyban, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének székházában mutattak be.

Live in Hungary címmel jelent meg szeptemberben a magyarországi Gramy Records Kiadónál a neves szlovák dzsesszénekes vezette Peter Lipa Band CD-je, amelyet a napokban Pozsonyban, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének székházában mutattak be. A helyszín nem véletlen, hiszen a Magyar Intézet fontos feladatának tartja a magyar–szlovák kulturális projektek támogatását is. Emellett már több éve jó szakmai kapcsolatot tart fenn Peter Lipával, ugyanis a magyar dzsesszegyütteseket az intézet „közvetíti” a Pozsonyi Dzsessznapokra, amelynek főszervezője a dzsessz hazai nagy öregjei közé tartozó énekes.

A pozsonyi bemutatón Peter Lipa elmondta: nem nevezhető mindennapi eseménynek, ha egy szlovák előadónak külföldön jelenik meg CD-je, így ez az ő számára is fontos esemény. Az album születésének körülményeiről Lipa elárulta: egy évvel ezelőtt egy Deménden megrendezett fesztiválon találkozott Égerházi Attilával, a Magyarország első számú jazz/world fusion zenekarának tartott Djabe alapítójával, gitárosával, s megkérdezte tőle, nem tudná-e Magyarországon is népszerűsíteni Beatles-feldolgozásokat tartalmazó albumát, a Beatles in Blue(s)-t. Megfelelőbb emberhez nem is fordulhatott volna, hiszen Égerházi Attila kiadót is működtet Gramy Records néven. A találkozás gyümölcsözőnek bizonyult: a Peter Lipa Band koncertmeghívást kapott a Djabe zenekartól, és közösen léptek fel Budapesten, Békéscsabán és Szolnokon. A koncertekről hangfelvétel készült, s ebből válogatták ki azokat a dalokat, amelyek a CD-re kerültek. A Live in Hungary tehát a Peter Lipa Band koncertprogramjából kínál ízelítőt a dzsessz kedvelőinek. A dalok angol nyelvűek, de Peter Lipa azt sem zárta ki, hogy a jövőben akár magyar nyelvű dalt is hallhat tőle a közönség. A CD további érdekessége, hogy bonusz-felvételek is helyet kaptak rajta. Az énekes 1980-ban akkori zenésztársaival a miskolci dzsesszfesztiválon lépett fel, s a koncertfelvételt a Magyar Rádió rendkívül gazdag hangarchívuma máig megőrizte. Peter Lipa nem kis meglepetésére és örömére, hiszen ő a hajdani koncert hangfelvételének létezéséről sem tudott. A Miskolcon rögzített dalok közül kettő került fel a CD-re.

Az albumot Budapesten a New Orleans Music Clubban mutatták be szeptember 22-én, s azóta jó néhány kedvező sajtóvisszhang is napvilágot látott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?