Lecsószezon

A lecsó igazi magyaros étel. Sokféleképpen elkészíthető: van, aki a tojásosra, van, aki a kolbászosra esküszik. A változatoknak csak a fantáziánk szab határt.

A lecsó igazi magyaros étel. Sokféleképpen elkészíthető: van, aki a tojásosra, van, aki a kolbászosra esküszik. A változatoknak csak a fantáziánk szab határt. Próbáljuk ki rizzsel, hússal, burgonyával, babbal, cukkinivel, tökkel és így tovább!

Sertéscombbal

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, só, bors, pirospaprika, pici erős paprika, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.

Elkészítés: A húst és a szalonnát csíkokra vágjuk. Zsírjában kiolvasztjuk a szalonnát, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felengedjük egy kevés vízzel. Amikor ismét zsírjára sül, beletesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, tört fokhagymával, erős paprikával, és addig pároljuk erős tűzön, amíg a leve elpárolog. Ekkor ismét vizet öntünk alá, fedővel letakarjuk, és rövid lében pároljuk, pörköljük. Amikor félig puha, darabokra vágott paradicsomot, zöldpaprikát teszünk bele, és készre pároljuk, majd tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Köretként párolt rizst adhatunk hozzá.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Jó tanács: Comb helyett másféle apróhúst is használhatunk, hisz vékony csíkokra kell szeletelni. A szalonna zsírját gyenge tűzön úgy is ki lehet olvasztani, hogy se vizet, se zsírt nem teszünk alá. De aki siet, kevés zsírt tegyen alá, másképp odaég.

Rizzsel

Hozzávalók: 60 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, olaj, só, pirospaprika, ételízesítő, 1,5 dl rizs.

Elkészítés: A rizst egy evőkanálnyi olajon kifehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 3 deci vízzel, ételízesítővel fűszerezzük, és fedő alatt, platni fölött, gyenge tűzön megpároljuk. A felkockázott hagymát kevés olajon megfonynyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal hozzátesszük az összevágott zöldpaprikát, majd néhány perces párolás után a lehéjazott, feldarabolt paradicsomot. Megsózzuk, óvatosan elkeverjük, hogy a paradicsom ne törjön össze. Először fedő nélkül pároljuk, hogy a leve kissé elpárologjon, majd amikor forr, lefedjük, és mérsékelt lángon, néha megkeverve puhára pároljuk. Óvatosan beleforgatjuk a megpárolt rizst, és előmelegített sütőben az egészet átforrósítjuk. Önálló fogásként vagy köretként tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 50 perc.

Jó tanács: Hasonló módon készítjük a babos, tökös, burgonyás stb. változatokat. Mindig a puhára főzött vagy párolt kiegészítőt keverjük a lecsóhoz, majd forrósítjuk át sütőben.

Marhahússal

Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, só, bors, 3 tojás, 1 fél hagyma, 60 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, liszt, olaj, 2 dl tejföl, 1 erőleveskocka.

Elkészítés: A rostélyosokat vékonyra kiverjük, vigyázva, hogy sehol se szakadjon ki, majd sóval és őrölt borssal meghintjük. A leveskockából levest főzünk. A feldarabolt paprika, paradicsom és hagyma harmadát félretesszük, a többiből a szalonnával és a tojással tojásos lecsót készítünk. Megtöltjük vele a hússzeleteket, széleit behajtogatjuk, feltekerjük és átkötjük, vagy fogvájóval megtűzzük. Lisztbe forgatjuk őket, és felhevített olajban minden oldalukat elősütjük. Zsírjában megpirítjuk a megmaradt, finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük erőlevessel, beleteszszük a töltött rostélyosokat, és fedő alatt, rövid lében, mérsékelt tűzön pároljuk. Időnként a húsokat megforgatjuk, zsírjára lepirítjuk, majd felengedjük levessel. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, és együtt puhára pároljuk. Kiszedjük és melegen tartjuk, a hústekercseket, a zsineget vagy a fogvájókat eltávolítjuk. A levét pirospaprikával színezett tejfölös habarással besűrítjük és jól kiforraljuk. Tálaláskor finom szitán keresztül a rostélyosokra szűrjük, galuskával körítjük.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra

Jó tanács: Amikor a tojásos lecsót készítjük, ügyeljünk arra, hogy a lecsó leve elpárologjon, csak annyi maradjon alatta, amennyit a villával felvert tojás sülés közben felvesz.

Csirkecombbal

Hozzávalók: 1 csirkemell, 1 csirkecomb, 80 dkg burgonya, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 2 dl tejföl, olaj, só, pirospaprika.

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. A kicsontozott, lebőrözött csirkehúst apró csíkokra vágjuk, besózzuk, majd forró olajban megsütjük. A hagymából, paprikából, paradicsomból szokásos módon lecsót készítünk. A burgonyakarikákat lerakjuk egy tűzálló tálba, ráhalmozzuk a lecsót, majd a sült húsdarabokat. Meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben kb. 20 percig sütjük.

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Jó tanács: A húsok nagyságától és a család étvágyától függően személyenként egy egész mellett vagy combot is számíthatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?