Kulturális valóságshow Budapesten

A Magyar Televízió leghűségesebb nézői 2004 novembere óta láthatják a Kultúrház című műsort. Másfél évvel az elindulás után máris megvan az első jubileum: a Kultúrház elérte az ötszáz adást, amit nagyszabású rendezvényekkel ünnepelnek meg.

A műsor már a kezdetektől arra törekedett, hogy kitágítsa a kultúra fogalmát. A készítők szakítani kívántak azzal a felfogással, ami a nagybetűs kultúrát elidegeníti a valóságtól. A Kultúrház szerint ebbe a sokat hangoztatott fogalomba beletartozik a tárgyi kultúrától kezdve az épített környezeten át számtalan társadalmi jelenség – végül is körülöttünk minden a kultúránkról (vagy kulturálatlanságunkról) árulkodik. A szerkesztők által „értelmes szórakoztatás”-ként aposztrofált műsor azonban számszerű sikereket is fel tud mutatni: volt, amikor 400 ezren ültek a tévék előtt kultúrára éhesen (ez a televíziónézők 5,3 százalékát jelenti, ami kulturális műsorok között jó aránynak számít).

A szerkesztők két rendezvényt is szerveztek az ötszázadik adás méltó megünneplésére. Ma délután hat órakor háromórás buli következik a budapesti Zöld Pardon nevű szórakozóhelyről. Két színpadon igazán változatos zenei kínálat várja az érdeklődőket: lesz hip-hop (Animal Cannibals), elektronikus tánczene (Zagar), alternatív (Hippikiller), jazz (Balázs Elemér Group) és szájharmonika (Szabó Tamás) is. Persze nemcsak a zenerajongók találnak érdekes programokat a Petőfi-híd budai oldalán lévő szórakozóhelyen. Néhány program, a teljesség igénye nélkül: Geszti Péter elemzi a budapesti kulturális életet. A helyszínen vendégeskedik a magyar íróválogatott csapata, amely nagy nemzetközi sikert ért el egy héttel ezelőtt: Brémában a német írókat verték el 3:0-ra. A nemrég megjelent Amerika kiadó című könyv szerzője (Para-Kovács Imre) és interjúalanya (Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere) is beszélgetni fog majd a nézők és a kamerák előtt.

Este aztán egy egészen új ötlet szerepel a programban: „kultúrházfoglaló-akció” kezdődik. A szerkesztők az elmúlt másfél évben náluk szereplő vendégeikkel együtt életre keltenek egy jelenleg használaton kívül álló hetedik kerületi ingatlant (a pesti éjszaka aktív résztvevői bizonyára felismerik majd a Mumus nevű helyet). Itt is szokatlan és színes program várja majd a meghívottakat. Kieselbach Tamás például a saját képei közül hoz el néhányat az ezúttal valódi Kultúrház egyik helyiségébe – negyedóránként tárlatvezetést is tart. Scherer Péter és Mucsi Zoltán (a ház korábbi lakói) most egy éjszakára visszaköltöznek, és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. F. Zámbó István és Wahorn András kortárs freskókkal díszíti a falakat – ezek valószínűleg jól illeszkednek majd a graffitikhez. Háy János és Harcos Bálint a saját verseikre fognak rappelni, de lesz interaktív színház és entellektüel látványkonyha, virtuális túra és fantasy-sakk. Az esemény legérdekesebbnek ígérkező aktusa azonban talán egy szavazás lesz. A Kultúrház a „házfoglalás” során indítja el akcióját, melyben azt szeretnék megtudni, hogy melyik „a száz legszerethetőbb dolog a magyar kultúrában”. A meghívott vendégek szavazhatnak majd, de később az interneten is bárki bekapcsolódhat a magyar kultúr-önkép alakításába.

Erdős Gábor szerkesztő szerint a „kultúrházfoglaló-akció” kiválóan illeszkedik a műsor koncepciójába. „A város egy részét nem használjuk, így rengeteg kihasználatlan lehetőség van körülöttünk. És amíg ezek a helyek újjáépülnek, addig kezdjünk velük valamit. Azt hozzuk most ide, ami nekünk fontos: művészi, népszerű és érdekes produkciókat.” A Kultúrház működésével szeretné megcáfolni azt, hogy egy műsor színvonala és nézettsége között fordított arányosság állna fenn. ĺgy a mostani akciósorozat kapcsán is elhangzott az igen jól csengő „kulturális valóságshow” kifejezés – mindez jól foglalja össze, hogy mi történik ma este Pesten és Budán.

A tévénézők a ma délutáni programot teljes egészében végigkövethetik az M2 csatornáján, de az M1 nézői is rendszeresen bekapcsolódnak majd az adásba. A házfoglalásról élőben nem láthatnak felvételeket, de hétfőn este 8 órakor a Magyar Televízió egyes csatornáján megtekinthető lesz egy összefoglaló.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?