Különleges élményt ígérnek

<p>Kassa. Ma este, az évad utolsó premierjén a Márai Sándor című táncjátékot mutatják be az Állami Színházban. A darab a Slavonic Dance Theatre és a kassai Állami Színház együttműködésével jött létre a Kassa Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként.</p>

KOCSIS EDINA

Az experimentális táncszínház Kassa híres szülöttének életútját mutatja be. Az idős Márai Sándor San Diegóban eleveníti fel emlékeit kassai gyerekkoráról, kapcsolatáról szüleivel, a zsidókérdésről és az irodalom szeretetéről.

Az alkotók a táncon keresztül közvetítik a hallállal való találkozást, az igazságért vívott harcot és Márai szabad gondolkodását. „Márai Sándor élettörténete számomra nagyon érdekes. Megdöbbentő, hogy egy ember, akit érzékenyen érintet a diktatúra minden formája, közvetlenül a rendszer összeomlása előtt vetett véget életének” – mondta Ondrej Šoth rendező, koreográfus.

Michael Kocáb cseh zeneszerző elmondta, hogy a produkció nem az író alkotásaival foglalkozik „azok tánccal és zenével kifejezhetetlenek. Mi most egy lenyűgöző személyiségnek szenteltünk darabot, aki szorosan kötődött a közép-európai régióhoz és Kassához” – tette hozzá.

A darab érdekessége, hogy egy táncos és egy színész párhuzamosan jeleníti meg Márait. „A táncos és a színész itt egy testet és egy lelket alkotnak. A koreográfiában is megjelenik a színész, így a néző megérti, hogy ők egy karaktert játszanak” – mondta Cibula Péter, a Márait alakító színművész. „Nagyon örültem, hogy felkértek erre a szerepre, nagy kihívás számomra, azért is, mert nagyon profinak tartom az egész csapatot, és Márai Sándor is kivételes ember volt, aki megérdemli, hogy újra és újra visszaemlékezzünk rá” – tette hozzá.

Márai Európa Kulturális Fővárosa egyik központi személyisége, ezért idén több rendezvény keretében is foglalkoznak az íróval.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?