70 éves a fúziós jazz legnépszerűbb gitárosa

kép

Al Di Meola pályája a jazz és a fúziós zenék irányába indult, később visszakanyarodott az olyan lemezekhez, mint a Beatles Abbey Road-ja. A sok műfajban otthonos amerikai gitárvirtuóz ma ünnepli születésnapját.

Még csak tizenhét éves volt, amikor korengedménnyel a világhírű bostoni Berklee College of Music hallgatója lett. A hetvenes évek közepén már teljesen a saját elképzelései szerint dolgozott, csatlakozott a Return to Forever nevű együtteshez, amelyben a billentyűs Chick Coreával eltöltött három év sok színnel gazdagította hangszeres tudását. A formáció 1975-ben megjelent No Mystery című albuma Grammy-díjat kapott, az együttes pedig emlékezetes sikert aratott a New York-i Carnegie Hallban.

Di Meola – technikai tudását és extrém gyors gitárszólóit megcsillogtató – első szólólemeze 1976-ban jelent meg Land of the Midnight Sun címmel, a lemezt a fúziós zene egyik legkiválóbb albumának tartják. A hetvenes évek végén két másik gitárfeno-ménnal, a flamenco spanyol mesterével, Paco De Luciával és a Mahavishnu Orchestrában remeklő angol John McLaughlinnal hozta össze a sors, közösen készítették a Friday Night in San Francisco című legendás lemezt. A nagyszerű gitártrió éveken át szünetelt, majd a kilencvenes évek közepén ismét együtt álltak színpadra.

Mintegy harminc lemeze jelent meg, melyeken a fúziós jazz és a latin jazz ugyanúgy megtalálható, mint a világzene, a flamenco vagy a funk.

A legtöbbet emlegetett albumai közé tartozik még a World Sinfonia, a Di Meola Plays Piazzola, valamint a Heart of the Immigrants. 2013-ban jelentek meg az All Your Life: A Tribute To The Beatles, majd 2020-ban az Across The Universe című, a legendás Beatles előtt tisztelgő albumai. Di Meola saját stílusában adja elő a Lennon–McCartney-szerzeményeket, minden zeneszerszámon maga játszik, a gitároktól kezdve az ütőhangszereken át a gitártesten való dobolásig. A feldolgozások személyes indíttatása, hogy a Beatles hatására fogott először gitárt a kezébe. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?