Közönségtalálkozó a Jókai Színházban

PROGRAMAJÁNLÓKomárom. Február 22-én 15 órakor látható a Különös házasság című előadás, Závada Pál színpadi adaptációja Mikszáth Kálmán művéből, Valló Péter rendezésében.

PROGRAMAJÁNLÓ

Komárom. Február 22-én 15 órakor látható a Különös házasság című előadás, Závada Pál színpadi adaptációja Mikszáth Kálmán művéből, Valló Péter rendezésében. A magyar regényirodalom egyik gyöngyszemének cselekményét mindenki ismeri: Buttler János grófot Dőry báró arra kényszeríti, hogy vegye feleségül a helyi plébánostól megesett lányát, így leplezve a család becsületén esett foltot. És elkezdődik Buttler János sokéves harca házassága érvénytelenítéséért és szerelméért, Piroskáért.

Závada Pál bő egy évtizeddel ezelőtt a budapesti József Attila Színház számára írta át színpadra a Különös házasságot, és érezhetően élvezetet talál a gazdag mikszáthi nyelvben – a párbeszédeket szinte tisztán a regényből emelte át. Ezzel együtt eredményesen küzdött meg az alapanyaggal: elkerülve a nagyepika, a nagy elbeszélés csapdáit, színházi helyzeteket teremt, rövid jelenetekre tördeli a cselekményt. Valló Péter rendező a gyors, pergő váltásokhoz a forgószínpadban találta meg a megfelelő formát. A sötét, minimalista játéktérben ez a forgószínpad érzékelteti nemcsak a helyszínek változását, hanem az idő előre haladását is. A szereplőknek pedig egy-két perc alatt kell helyzetet és jellemet teremteniük, majd továbblépniük egy másik, másfajta érzelmi kondíciókat igénylő szituációba. Buttler grófot Tóth Károly egyetemi hallgató, Dőry Máriát Bárdos Judit alakítja, Dőry szerepében Fabó Tibor, Szucsinka plébános szerepében Mokos Attila látható.

A komáromi produkció születéséről az előadás után megrendezett közönségtalálkozón az alkotókat és a szereplőket kérdezhetik az érdeklődők. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?