KÖZLEMÉNY

A Katedra Társaság állásfoglalása a Katedra folyóirat tízéves fennállása alkalmából
A Katedra folyóirat mint országos terjesztésű pedagógiai szaklap tíz éve szolgálja kimagasló színvonalon a szlovákiai magyar nyelvű oktatás ügyét, a lap által szervezett mozgalom és versenyek pedig gyerekek, fiatalo

A Katedra Társaság állásfoglalása a Katedra folyóirat tízéves fennállása alkalmából

A Katedra folyóirat mint országos terjesztésű pedagógiai szaklap tíz éve szolgálja kimagasló színvonalon a szlovákiai magyar nyelvű oktatás ügyét, a lap által szervezett mozgalom és versenyek pedig gyerekek, fiatalok ezreinek nyújtott és nyújt élvezetes, érdekes, iskolán kívüli tanulási lehetőséget.

A lap az elmúlt tíz évben szellemi otthont nyújtott azon értelmiségieknek, akik vagy közvetlenül pedagógusként, vagy a neveléshez kapcsolódó egyéb területeken (lélektan, néprajz, nyelvtudomány, szociológia stb.) kívánták emelni, korszerűsíteni a szlovákiai magyar köznevelést. Ugyanakkor szélesebb értelemben a Katedra fennállása óta megnyilatkozási lehetőséget ad a szlovákiai magyar közgondolkodók számára is, beleértve a szépirodalom, a képzőművészet, valamint a politikai élet képviselőit. ĺrásainak hangvétele mindeközben mindvégig megmaradt a sine ira et studio harag és elfogultság nélküli légkörében, amelyben szép összhangban megfértek egymás mellett különböző pedagógusgenerációk, eltérő módszertani irányzatok, ellentétes eszmei vonalak. A Katedra szerkesztői és szerzőgárdája egy időben tudják képviselni a ragaszkodó hagyományőrzést, a korszerű pedagógiai-módszertani elveket és a radikális innovációt. A lap szellemi erejét a most lezáruló évtizeden kívül az is bizonyítja, hogy benne képviselve volt és van oktatásügyünk minden rétege, szintje és ágazata, az óvodától a felsőoktatásig, az osztályfőnöki feladatoktól a korszerű iskolaigazgatási modellekig, fölmutatva a tantárgyak teljes spektrumát. Határozottan kijelenthető, hogy az eddig bizonyított munka alapján a lapot a mostaninál fokozottabb figyelemnek és méltányosabb anyagi elismerésnek kellene illetnie a hivatalos szervek részéről.

A szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapjaként a Katedra a továbbiakban is teremtsen megszólalási és vitalehetőséget mindenki számára. Merítsen hitet és lendületet a közösség iránt érzett felelősségből, valamint méltóan az elmúlt tíz évben kivívott rangjához, igényes és nívós publicisztikai írásaival a jövőben is maradjon értékcentrikus, irányadó és meghatározó folyóirat a pedagógiai szakpublikációk terén.

Dunaszerdahely, 2003. szeptember 5.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?