Könyv és szivar

Párkány. A Balassi Klub első őszi rendezvényén, Béla von Goffa Szivarfüstben című könyvének bemutatóján zsúfolásig megtelt a Csemadok helyi székháza. A szerző, polgári nevén Hajtman Béla nem véletlenül választotta az egzotikus írói álnevet.

Párkány. A Balassi Klub első őszi rendezvényén, Béla von Goffa Szivarfüstben című könyvének bemutatóján zsúfolásig megtelt a Csemadok helyi székháza. A szerző, polgári nevén Hajtman Béla nem véletlenül választotta az egzotikus írói álnevet. Sőt, tulajdonképpen nem is választotta, hiszen kedves barátja, a tragikusan fiatalon elhunyt Talamon Alfonz emlegeti így őt utolsó, Samuel Borkopf: Barátaimnak, egy Trianon előtti kocsmából című kötetében. A Szivarfüstben – „Samuel Borkopfnak és barátaimnak, egy Trianon utáni lakosztályból” – alcímmel, illetve ajánlással Béla von Goffa nagy kedvvel „írja tovább” a húszas évek hangulatvilágát idéző történetet. A fiatal egyetemista társaság némi romantikával, és olykor tömény iróniával fűszerezett ízes-színes kalandjai mellett áttételesen szellemes korrajzot is kap az olvasó. Egy frivolul kiforgatott, sohasem volt, mégis létező, közép-kelet-európai módra megélt világról.

A Párkány melletti Nána községből származó Hajtman Béla már első kötetével (Hídon, 2001) nagy rajongótábort szerzett magának. S az AB-ART Kiadó gondozásában megjelent Szivarfüstben című regénye is kétséget kizáróan sikervárományos. A könyvet Németh Zoltán irodalomkritikus mutatta be az olvasóknak, majd ugyanő beszélgetett a szerzővel. A klubrendezvény jó hangulatát tovább emelte Buchlovics Péter előadása, aki Rakovszky Zsuzsa Az időről című nagyszerű költeményét mondta el, valamint a zömmel párkányi középiskolásokból álló „szalonzenekar”. Kivételes hangú énekesnőjük, Turčin Karin Alanis Morisette dalaival szórakoztatta a nagyérdeműt. Az író-olvasó találkozón részt vett az AB-ART Kiadó vezetője, Balázs F. Attila is. A tény, hogy az olvasók valóban olvasnak, és kortárs irodalmat is, már a beszélgetés során bebizonyosodott. Fiatalok és idősebbek egyaránt izgalmasnál izgalmasabb kérdéseket tettek fel Béla von Goffának, aki a találkozó végén majd egy órán át dedikálta új kötetét. A Szivarfüstben című könyv bemutatója nem lett volna teljes valódi szivarfüst nélkül. A párkányi klubrendezvényeket hagyományosan finom pogácsával és borkóstolóval záró búcsúzkodást követően Himmler György, a Balassi Klub vezetője illatos szivarral kínálta Béla von Goffát, illetve azt a szűkebb társaságot, amelynek tagjai még összeültek egy kis irodalomközeli eszmecserére. Felvetődött, hogy a könyvet „árukapcsolás” ürügyén a továbbiakban esetleg egy-egy szivarral csatolva kellene árusítani. De az ötlet, mint a szivarfüst, el is illant az éjszakában. A könyv maradt „tartós használatra”, élvezetes olvasásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?