Kolozsváriak Kassán

Kassa. A kolozsvári Kriterion Kiadó egész napos program keretében mutatkozik be Kassán. Ma délelőtt 9 órától könyvkiállítás nyílik a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola épületében, a legkisebbeknek ugyanitt mutat be két mesekönyvet Katona Éva kolozsvári színművésznő.

Kassa. A kolozsvári Kriterion Kiadó egész napos program keretében mutatkozik be Kassán. Ma délelőtt 9 órától könyvkiállítás nyílik a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola épületében, a legkisebbeknek ugyanitt mutat be két mesekönyvet Katona Éva kolozsvári színművésznő. 11 órától rendhagyó magyar óra következik, melynek keretében H. Szabó Gyula, a Kriterion igazgatója bemutatja a Torockó népművészete című kiadványt, Csetri Elek profeszszor pedig a Kőrösi Csoma Sándor című kötet elolvasásához igyekszik kedvet csinálni. A Kassai Polgári Klub szervezésében megvalósuló program este a Magyar Házban folytatódik, ahol a kolozsvári vendégek bemutatják a nagy múltú kiadót. Kassára érkezik Gazda Árpád is, aki a Krónika című napilapról beszél az érdeklődőknek. Holnap az erdélyi különítmény Rozsnyón folytatja az ismerkedést a szlovákiai magyar olvasókkal.

A Kriterion 1969 óta jelentős szellemi műhelyeket alakított ki nemcsak a romániai magyarság, hanem a németek, az ukránok, a szerbek, a zsidók, a szlovákok, a törökök és a tatárok számára is. Sütő András, Szilágyi István, Szilágyi Domokos, Áprily Lajos, Dsida Jenő, Kuncz Aladár, Kós Károly művei itt jelentek meg román nyelven. Működésük első húsz évében több mint 3000 magyar, s közel ezer német cím két erőteljes kultúra továbbélését biztosította, a többi nyelv esetében pedig kizárólag a Kriterion adott ki önismereti jellegű könyvet Romániában.

Az 1989-es változások gyökeresen megváltoztatták a kiadó helyzetét, egymás után jelenhettek meg a cenzúra által betiltott kéziratok.

Az kilencvenes évektől a kiadó igyekszik megfelelni eredeti rendeltetésének, a többnyelvűségnek, a kulturális értékek közvetítésének, és néhány albán, örmény, roma nyelvű könyvet is megjelentettek. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?