Kiváló zenészek részvételével

A Coupe Jeunesse Nemzetközi Ifjúsági Zenei Versenyt minden alkalommal Pozsonyban rendezik meg. Idei különlegessége, hogy a Harmonikások Világtalálkozójának keretében zajlik majd. A rendezvényről Rácz Tibort, a pozsonyi Szőke Márta Módszertani Központ vezetőjét, egyben a fesztivál művészeti igazgatóját kérdeztük.

– Küldetésünkké lett az ifjú tehetségek felkutatása és segítése is. Somogyi Tibor felvételeMit kell tudni a fesztiválról?

1990 óta rendezzük meg a Nemzetközi Harmonika Találkozót, csak ezt követően alapítottuk meg a módszertani központunkat Szlovákiában. Nemsokára már jött is az ötlet, hogy bővíteni kellene a rendezvényt, melynek részeként 1991-ben már mesterkurzusokat is tartottunk, de még mindig nem öltött fesztivál jelleget. Mindenki örömmel fogadta, hogy végre valami új történik a harmonikazene terén. Úgy gondoltuk, egy magasabb rangú, nemzetközi eseményen kellene teret nyitni a külföldi szólistáknak – így lett az eddigi fesztiválok mai napig meghatározó résztvevője, társrendezője Csehország, Ausztria, Magyarország és Szlovákia. Az utóbbi években a fiatal tehetségek részére már közös koncertkörutakat is szervezünk. Szerencsére mindig akad egy intézmény – mondjuk egy művészeti iskola – aki házigazdája hangversenyünknek. 1992-ben már Nemzetközi Harmonika Fesztiválként tartott minket nyilván a szakma, és a Harmonikások Világszövetsége is érdeklődött irántunk. Az utóbbi nemzetközi zenei versenyeket szervez, mi viszont a fesztivál jellegre törekedtünk. Ezért a Klingenthali Nemzetközi Zenei Versenyek Baráti Társaságához fordultunk vállalva azt, hogy támogatásuk esetén, cserébe propagálni fogjuk az ottani világversenyt. ĺgy tehát két nemzetközi, nagy tekintélyű intézmény eszmeiségének lettünk a közép-európai hirdetői. A kortárs harmonikaművészet és -irodalom ápolása mellett küldetésünkké lett az ifjú tehetségek felkutatása és segítése is. 1992 óta három részből áll a fesztiválunk: koncertekből, hagyományos mesterkurzusokból és magából, a versenyből. Idén is kiváló művésztanárok oktatnak majd: itt lesz Vjacseszlav Szemjonov, a világhírű Gnyeszin Orosz Állami Zeneakadémia tanára, zeneszerző és előadóművész; Elisabeth Moser, a hannoveri zeneművészeti főiskola tanára és Joachim Pichura Katowicéből. A fesztivál harmadik részét – a versenyt – Coupe Jeunesse Nemzetközi Ifjúsági Versenynek neveztük el.

Milyen kategóriákban indulnak a versenyzők?

Az A – kategóriába tizennégy, a B-be pedig tizenhét éves korig lehet benevezni. A két nemzetközi intézmény eszmei támogatását úgy háláljuk meg, hogy felfedezettjeinket tovább küldjük az ő versenyeikre.

Hol és milyen koncerteket hallhat a közönség a fesztivál során?

Fesztiválunkat eddig mindig pünkösdkor tartottuk, idén viszont októberre időzítettük, hogy össze tudjuk kötni a Harmonikások Világtalálkozójával és Nemzetközi Versenyével, amely Párkányban lesz. A Világtalálkozó helyszínét egyébként azért kellett vidékre tenni, mert Pozsonyban októberben zajlik a legtöbb fesztivál. Emiatt döntöttünk végül Párkány mellett. Pozsonyban október tizenhatodika és tizenkilencedike között zajlanak majd az események. A Világtalálkozó nyitókoncertjét október tizennyolcadikán, szombaton tartjuk a Rádió épületében, amely egyben a Pozsonyi Harmonika Fesztivál gálakoncertje lesz.

Párkányban október huszadika és huszonharmadika között rendezzük meg a fesztivált, végül a harmonikásokat huszonhatodikáig Esztergomban láthatja a nagyérdemű. A záró koncert október 26-án a budapesti Vigadóban lesz.

A világ több mint húsz országából várunk vendégeket. Az európai országokon kívül Fidzsi-szigeteki, vietnami, kínai, mexikói és egyesült államokbeli művészek és versenyzők küldték el jelentkezésüket. Remélhetőleg megtelik a párkányi Thermal szálló, sőt.

Vendégként lép fel a Bécsi Harmonika Kamara Együttes, Alexander Poeluev Moszkvából – a tavalyi világverseny győztese –, a Che Tango argentin-horvát-magyar együttes, a Milonga Triste jazz együttes Berlinből. Michal Polákot prágai harmonikaművészt és Igor Dibákot szlovák zeneszerzőt a Pozsonyi Konzervatórium Szimfonikus Zenekara kíséri majd. Pozsonyba és Párkányba várjuk a Harmonika Világszövetség elnökségét Kevin Friedrich elnök vezetésével, aki az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsában képviseli a világ harmonikásainak érdekeit.

Idén a Világszövetség társalelnöke Grigoncza Panna, aki Magyarországot képviseli az elnökségben.

Volt-e a szervezés során bármilyen fennakadás?

A Világszövetség márciusi, Helsinkiben megrendezett kongreszszusán a francia, finn, macedón, orosz képviselők javaslatára a szövetség a jelentkezések határidejét július tizenötödikéről augusztus huszadikára tolta el. A döntés hangadója Franciaország volt. Ez érthető, mert jövőre ők lesznek a házigazdái a Világtalálkozónak, ezért figyelemmel kísérik, nálunk hogyan sikerül vagy éppen nem sikerül a dolog. Ez mindig konkurencia és presztízs kérdése is, hiszen a Harmonikások Világszövetsége évről évre más-más országban rendezi meg találkozóját és versenyeit – nem úgy mint más hangszeres versenyek esetében. Tehát a Világtalálkozó rendezésére kevesebb időnk – körülbelül hét hetünk – maradt. Mivel időben elkezdtük a szervezési munkákat, és ideális partnerekre találtunk Párkányban Papp Katalin, a helyi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola igazgatónője; Gyetven Miklós, a Vadas termálfürdő igazgatója és Oravec János polgármester személyében, komolyabb gondok ez ideig nem merültek fel.

Sikerült támogatókat szerezni?

Nos, az Oktatási Minisztérium egy fillért sem adott – ellenben, egy észak-szlovákiai, regionális szinten, néhány ország részvételével megrendezett versenyre több mint félmillió koronát fizetett ki, pedig az eseményt egyik nemzetközi intézményben sem tartják számon. Nem szakmai irigységről vagy hiúságról van szó, hanem arról, hogy ugyanazon régión belül mennyire dekoncentrálódik a kvalitás és a professzionalizmus.

Mindig is minimális szponzori segítséggel tudtunk maximális profizmust produkálni.

Hogyan került éppen a szlovákiai, magyarországi régióba a Világtalálkozó?

Pályázat útján. Egyébként már előre, 2006-ig megvannak a helyszínek. Amikor mi pályáztunk, Franciaország, Portugália és az Egyesült Államok volt a konkurenciánk. Ez 2000-ben történt, de a délszláv helyzet miatt Jugoszlávia kapta meg a rendezés jogát. Elveszítették volna a külföldről kapott támogatásokat, ha idejében nem tudták volna felmutatni, hogy konkrét célra költötték el a pénzt. A rendezés jogát ezért átengedtük nekik. Cserébe a Világszövetség ígéretet tett, hogy később mi lehetünk a házigazdák. Ez az idő most érkezett el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?