Kis és nagy utazások a moziban

Pozsony. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete november 26. és 30. között magyar filmnapokat rendez a pozsonyi Mladosť moziban. A szemle keretében két tavalyi produkciót, valamint az idei magyar filmtermés legjavából láthat válogatást a közönség.

Mundruczó Kornél, Ruttkay Laura és Rába Roland az Utolsó vacsora Az arabs szürkénél című Jancsó-filmbenKende Tamás felvételei Műfaji és tartalmi szempontból is változatos a kínálat. Lesz történelmi tabló a régmúltból (Sacra Corona), a közelmúltból (A napfény íze), lesz remake – az egykori nagy filmsláger, a Meseautó újrafeldolgozása, és lesz „útifilm” (A kis utazás). Láthatunk majd a mai fiatalok útvesztéséről szóló drámai képet (I Love Budapest), élvezhetjük Jancsó Miklós stilizált filmnyelvét a hetvenéves rendező legújabb munkáját nézve (Utolsó vacsora Az arabs szürkénél), szemtanúi lehetünk egy, a filmtörténetben úttörő jellegű produkciónak, azaz megcsodálhatunk egy vakok szereplésével vakoknak készült alkotást (Vakvagányok), nyomon követhetünk egy több fesztivált, köztük a tavalyi Karlovy Vary-it sikerrel megjárt drámai erejű mozgóképet (Glamour), nem utolsósorban megnézhetjük azt a produkciót, amelyet a magyar filmgyártás Oscar-díjra jelölt a nem angolul beszélő filmek kategóriájában (Torzók).

A kezdőnapon, november 26-án, 18 órakor Incze Ágnes I Love Budapest című filmjét vetítik. Két vidéki lány elindul Budapestre, hogy szerencsét próbáljon. Munkát, megélhetést, szerelmet keresnek a fővárosban – de olyanok, mint a kivert kutya, csapódnak ide-oda, útvesztőben bolyonganak, nem tudnak előbbre jutni az életben. Csak a csoda segíthet rajtuk. Magával ragadó a fényképezés, remek a vágás, a történet szaggatottságához tökéletesen illeszkedő a zene, amelynek szerzője a külföldön már népszerű, a mi tájainkon elsősorban a BBC slágerlistájáról ismert Yonderboy. És nagyszerű alakítást nyújt a négy fiatal színész: Hámori Gabriella, Kovács Martina, Csányi Sándor és Lengyel Tamás.

Meseautó Stohl Andrással, Ónodi Eszterrel és Kern Andrással Húsz órától Tímár Péter Vakvagányok című filmje van programon, amely a Vakok Intézetébe, a vakok világába vezeti el a nézőt. A film egyik főszereplője a táncjátékaival a lét valós mozgatóit kereső táncos-koreográfus, Bozsik Yvette.

Másnap, 27-én 18 órakor a Sacra Corona szerepel a magyar filmnapok műsorán. A vetítés előtt a filmet rendezője, Koltay Gábor ajánlja majd a nézők figyelmébe.

Huszonnyolcadikán 18 órakor Sopsits Árpád Torzók című filmjét mutatják be. A történet a hatvanas években egy vidéki nevelőintézetben játszódik, állami gondozott 6–11 éves gyerekekről, nevelőikről és tanáraikról, valmint arról a vasfegyelemről szól, amelyet a felnőttek nem éppen humánus eszközökkel tudnak csak megtartani. Mácsai Pál ebben a mozgóképben, azaz Sopsits Árpádtól kapta igazi nagy filmes szerepét: egy szadista tanárt játszik, akiről a történet végére az is kiderül, hogy pedofil. A másik tanárt Gálffi László alakítja. Megrázó erejű Létay Dóra alakítása is. Egy jószívű nevelőnőt játszik, akit szeretnek a kicsik, s aki azért enged az igazgatónak és fekszik le vele, hogy megmentse a rábízott gyerekeket.

A Torzók egyik árvájaCsoszó Gabriella felvétele A Torzók után 20 órától Jancsó Miklós filmje, az Utolsó vacsora Az arabs szürkénél van programon.

November 29-én 18 órától az annak idején Kabos Gyula és Perczel Zita főszereplésével készült, és nagy sikert aratott fergeteges vígjáték, a Meseautó remake-jét vetítik, amelyet Kabay Barna és Petényi Katalin rendezett. Az új Meseautó szereplői: Stohl András, Ónodi Eszter, Bajor Imre, Kern András, Pogány Judit és Molnár Piroska.

A Meseautót 20 órától a különféle sorsok, sorstöredékek mozgóképes emlékkönyve, Gödrös Frigyes Glamour című filmje követi. A Glamour majdnem százévnyi időt felölelő cselekménye egy magyar család története az európai történelem hullámverésében.

November 30-án 17 órától Szabó István nagy sikerű opusa, A napfény íze pereg majd. A 170 perces produkció, amely egy család három generációjának története, titkolt szenvedélyek, tragikus árulások, nagy szerelmek és barátságok históriája, tavaly az Oscar-jelölt filmek között szerepelt. A napfény íze főszerepét Az angol betegből ismert Ralph Fiennes alakítja. Magyar partnerei: Törőcsik Mari, Andorai Péter, Gálffi László és Máté Gábor. A zárófilm, ugyanaznap 20 órától Buzás Mihály A kis utazás című alkotása egy szocialista építőtáborba, az egykori Német Demokratikus Köztársaságba viszi el a III. B osztály tanulóit és természetesen a nézőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?