Készülődjünk a kikeletre

Bár már kifelé megyünk a télből, még mindig hidegek a nappalok, s főleg az éjszakák. A szorgalmasabbak azonban már most, hóolvadáskor kezdik tervezgetni, hogy milyen munkálatokat fognak végezni, mihelyt az időjárás engedi.

Bár már kifelé megyünk a télből, még mindig hidegek a nappalok, s főleg az éjszakák. A szorgalmasabbak azonban már most, hóolvadáskor kezdik tervezgetni, hogy milyen munkálatokat fognak végezni, mihelyt az időjárás engedi.

A tavasz korai hírnökei a hagymás növények, köztük is előkelő helyet foglalnak el a nárciszfélék, amelyek kecses, finom virágaikkal évről évre hirdetik a tavaszi megújulást. Érdemes mindegyik virágágyba ültetni, mert rendkívül mutatósak. Jóval több, mint tízezer nárciszfajta létezik, vannak egyszínűek és kétszínűek, illetve teltvirágúak. Nagyon sokféle csodaszép fajtával találkozhatunk, virágaik különösen kellemes, intenzív illatúak. A nárcisz ezenkívül jól illik minden más tavaszi virághoz, pl. a nősziromhoz, a jácinthoz és a tulipánhoz. Nagyon szép és harmonikus virágágyást alakíthatunk ki tehát ezeknek a hagymásoknak az ötvözetéből. A beszerzésnél azonban mindenképpen arra is ügyeljünk, hogy kizárólag kemény tapintású és ép, egészséges hagymákat vásároljunk. A nárciszokat könnyedén szaporíthatjuk, ún. fiókhagymáikról. A hagymák 10-25 cm mélyre kerüljenek az ültetőgödörbe, körülbelül 20 cm-es távolságban egymástól. Mindenképpen gondoskodjunk az esetleges fagyvédelemről, ezért képezzünk talajtakaró réteget fűnyesedékből vagy fenyőkéregből. Ez aztán megvédi a hagymákat és a korán bújó hajtásokat. Napos és félárnyékos helyen minden nárciszfajta igen szépen fejlődik, ügyeljünk azonban arra, hogy talajvizes helyen a hagymák elrothadhatnak.

Nézzük meg a másik tavaszi virágot, a színpompás tulipánt. Igen egyszerűen gondozható növény. Sokféle színű tulipánfajta létezik, akkor gyönyörű igazán, ha a különböző fajtákat egymással társítjuk. A serleg alakú, színpompás virágokat hozó tulipánok igencsak erős szárúak, ellenállnak a szélnek, valamint az időjárás viszontagságainak is. A tulipánhagymákat szeptemberben vagy októberben kell elültetni, napos, szélvédett helyre. Nem árt, ha tudjuk, hogy minél nagyobb a hagyma, annál erősebb lesz a kifejlett növény. A hagymákat 10-15 cm mélyre, egymástól lehetőleg 15-20 cm-re ültessük. Ha a virágzás intenzitása csökken, akkor a hagymákat ássuk ki, távolítsuk el a fiókhagymákat, majd ültessük el őket újra. A tulipánok a jó vízáteresztő képességű és tápanyagokban is gazdag talajt kedvelik, ám ügyelnünk kell arra, hogy a túl sok nedvesség hatására a hagymák rothadásnak indulhatnak. Lehetőleg soha ne vásároljunk kiszáradt, puha, penészes virághagymákat.

A nárcisz is, a tulipán is igen alkalmas vágott virágnak, így a lakásban úgyszintén élvezhetjük szépségüket.

Végezetül egy jó tanács: hogy pompás virágainkban tovább gyönyörködhessünk, reggel vágjuk le a szárakat, ferde metsz-lappal, így jóval tovább tartanak, és jobb lesz a vízfelvevő képességük. A tartósság érdekében nedves újságpapírba csomagolva tároljuk őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?