Képek egy nívós gyűjteményből

A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria tizedik éve létezik, és az első esztendőkben főleg ajándékozás révén gyarapította a gyűjteményét. Első három gyűjteményes kiállításához katalógusok is készültek, melyek a gyűjtési munka szakaszait, azok más-más koncepcióját dokumentálják, a magyarországi, az erdélyi és más magyar nyelvterületen végzett gyűjtés anyagát, valamint azokat a műveket prezentálják, amelyeket a szlovákiai magyar képzőművészek ajándékoztak a galériának.

A látogatók a gyűjtemény legjelentősebb darabjait tekinthetik megSomogyi Tibor felvételeMivel a gyarapításnak azt a formáját, amellyel a gyűjteményt megalapozó első három szakaszban alkalmazott a galéria kuratóriuma, nem lehetett volna hasonló sikerrel és effektíven folytatni, hiszen egy idő után az ajándékozók száma csökkent, megalapították a művésztelepet, hogy ily módon lehessen gazdagítani a gyűjteményt. Természetesen az ajándékozást továbbra is szívesen veszik az intézményben.

A gyűjtéssel, az adományozással, a művésztelep tevékenységével már négyszázhoz közeledik a galéria műtárgykollekciójában található alkotások száma, és ez egy valóban nívós gyűjtemény – mondja Kubička Kucsera Klára művészettörténész, a jelenleg a galériában látható, elsősorban festményeket, grafikákat, kisebb részben szobrokat felvonultató Válogatás a szlovákiai magyar képzőművészek alkotásaiból című kiállítás kurátora.

A galériában a tulajdonában lévő műtárgyakból időnként gyűjteményes kiállítást rendeztek valamely összefogó tematika alapján: az anyagot már több alkalommal prezentálták ilyen tárlatokkal. S mivel az intézménynek nincs állandó kiállítása, az utóbbi időben azt a gyakorlatot alkalmazzák, hogy a nagyteremben bemutatott tematikus kiállítás kurátora a kisteremben rendez kamaratárlatot a gyűjteményből, így a gyűjteményes anyag – igaz, részleteiben, de mindig más és más koncepció szerint kombinálva – folyamatosan jelen van.

„Most került sor arra, hogy felkértek egy olyan kiállítás megrendezésére, amely válogatást mutat be a szlovákiai magyar képzőművészeknek a Kortárs Magyar Galéria gyűjteményében szereplő műveiből. A meglévő anyagból olyan válogatást készítettem, amely elfér a teremben úgy, hogy egy összeálló, élvezhető anyag kerüljön a közönség elé: harmincnyolc képzőművész ötvenöt alkotása. Nem a teljes kollekciót állítottuk ki, hanem csak a legjelentősebb munkákat. Annak a képzőművésznek, akinek több anyaga is van a gyűjteményben, inkább a frissebb munkáit választottam. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült katalógust kiadni a tárlathoz.”

A kiállított anyagban helyet kaptak a realista ábrázoláshoz közelebb álló művek és a modern irányzatokat követő alkotások egyaránt.

„Kiállítottuk azt a néhány régebbi alkotást is, amelyet nem a képzőművészek ajándékoztak, hanem a hagyatékból vagy gyűjtőktől került a Kortárs Magyar Galériához. Jelen van Bacskai Béla, Jakoby Gyula, Lőrincz Gyula, Szabó Gyula. Az ő műveik realistább vonalat képviselnek, ám néhány évtizede még velünk voltak, s ők a hazai magyar kortárs képzőművészet megalapítói.”

Természetesen jelen van az idősebb és a középgeneráció is, ám ugyanúgy megjelentek ezen a tárlaton a legfiatalabb nemzedék tagjai is, mint Lukács Zsolt, Rácz Noémi, Kovács Éva és mások, akiknek kiállított műveit erre a kiállításra gyűjtötték össze.

A kiállítás kurátora szólt arról is, hogy bár a dunaszerdahelyi intézmény a nevében viseli a kortárs galéria kifejezést, tehát feltételezhetnénk, hogy a legújabb műfajokkal is foglalkozik, ez nem egészen így van. A galéria prezentáló és raktározási lehetőségei ugyanis ezt nem igazán teszik lehetővé. Kevés a hely. E megszorító körülmények miatt jelenleg csak a klasszikus műfajok – festészet, grafika, szobor – gyűjtése és bemutatása elképzelhető és megvalósítható. ĺgy aztán olyan művészek, hazaiak és magyarországiak is, akik ma már a képzőművészet más területével foglalkoznak, nem azzal, amivel indulásukkor, vagyis akik festőként vagy grafikusként tűntek fel, de ma már installációkat alkotnak, esetleg videóművészettel foglalkoznak, e mostani kiállításon még régebbi műveikkel, festménynyel vagy grafikával vannak jelen. Mint például Németh Ilona, akinek 1987-ben festett Dúdor-festménye szerepel a kiállításon.

Megnyitóbeszédében Kubička Kucsera Klára kifejtette: az adományozásnál érdemes teljes önzetlenségre törekedni, és a legnagyobb igényességgel odafigyelni arra, hogy ez vagy az a művész milyen alkotással mit képvisel a gyűjteményben. Ugyanis csupán az ilyen hozzáállással és szemlélettel érhető el, hogy a művész valóban jó művel legyen reprezentálva magában a gyűjteményben, és értelemszerűen az abból rendezett egyes kiállításokon ugyanúgy. Ez egyrészt emeli a galéria színvonalát, másrészt a művész ázsióját.

A kiállítás szeptember 12-éig tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?