Kapitány és katona

Bár Russell Crowe már többször is bebizonyította, hogy a skizofrén matematikustól a megátalkodott szkinhedig bármit képes eljátszani, de igazán elemében mégis a harcos-vezér szerepben érzi magát, és a Gladiátor óta erre mindig lehet építeni.

Bár Russell Crowe már többször is bebizonyította, hogy a skizofrén matematikustól a megátalkodott szkinhedig bármit képes eljátszani, de igazán elemében mégis a harcos-vezér szerepben érzi magát, és a Gladiátor óta erre mindig lehet építeni.

Most pedig nem csak néhány tucat harcias rabszolgát, hanem egy egész hadihajót kapott, hogy kiélhesse vezetői ambícióit, mivel ő Jack Aubrey kapitány, a dicső angol flotta tisztje, aki azt a feladatot kapta, hogy felkutassa és legyőzze Napoleon egyik, a brazil partok mentén portyázó fregattját, az Acheront. Csakhogy az üldözöttről kiderül, hogy nagyobb, gyorsabb és erősebb, mint üldözője és a megtépázott angol hajó legénysége örülhet, hogy megússza az első, majd a második találkozást is, ám a kapitány még így sem hajlandó lemondani a harcról.

Azonban a film legfőbb erényét nem a csatajelenetek képezik, ilyet már láttunk eleget, hanem a brit hajó életének bemutatása –, még ha ez elsőre nem is hangzik túl izgalmasan. Peter Weir (A veszélyes élet éve, Holt költők társasága) és népes stábja ugyanis aprólékos gonddal kreálták újra a kor szokásait, tárgyait és a legénység életét, de nem vesztek el a részletekben, hanem mindezt a történet részévé tudták tenni. ĺgy a kapitánytól a hajóorvoson át (Paul Bettany remek alakítása) a fiatal kadétokig és a még gyerek mindenes „puskapor-majmokig” mindenki teljes értékű szereplő, érdekes és izgalmas. Igaz, a karakterépítés néha a film tempójának rovására megy, a végső összecsapás pedig lehetett volna kidolgozottabb is, de cserébe kapunk két óceánt, hatalmas viharokat, az igazi Horn-fokot és a Galapagos-szigeteket! (est)

Kapitány és katona (Master and Commander - The Far Side of the World), színes, amerikai történelmi film, 2003, 138 perc, Rendezte: Peter Weir, Szereplők: Paul Bettany, Russell Crowe, Billy Boyd, Chris Larkin, Edward Woodall, James D’Arcy

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?