Július a kertben

Amikor a víz már forr
A csemegekukorica ízét a benne levő cukortartalom határozza meg. A legtöbb cukor a zsenge, tejes érésű szemekben van. Az ennél előrehaladottabb, viaszérésben már kevesebb a cukor. Ezért a szedés idejét jól kell időzíteni, hogy a legfinomabb termést nyerjük.

Amikor a víz már forr

A csemegekukorica ízét a benne levő cukortartalom határozza meg. A legtöbb cukor a zsenge, tejes érésű szemekben van. Az ennél előrehaladottabb, viaszérésben már kevesebb a cukor. Ezért a szedés idejét jól kell időzíteni, hogy a legfinomabb termést nyerjük. A csemegekukorica érettsége jól megállapítható az ún. nyomáspróbával is, amikor a csövön levő szemeket ujjunkkal összenyomjuk. A betakarításra kész csövön a szemek teljesen kifejlődtek, színük a fajtára jellemző, a szemek állománya puha, vajszerű. Minél tovább áll a cső leszedve, annál kevésbé marad édes, ízletes. A konyhakerti termesztés során nem kell aggódni a szedést követő minőségvesztéstől, hiszen megtehetjük, hogy csak akkor törjük le a csöveket, amikor a fazékban már forr a víz.

Két-három évig maradhatnak

Az elvirágzott virághagymákat nem feltétlenül szükséges minden évben felszedni. A földben hagyottakat jelöljük meg kis táblával, nehogy kiássuk vagy kikapáljuk őket lombjuk elszáradása után.

Ássuk fel!

Ne feledjük, hogy az eper egy adott termőhelyen általában 3 évig ad jó minőségű termést. A letermett, háromévesnél idősebb szamócaágyásokat ajánlott felszámolni, s helyette (más helyre) újat kell telepíteni.

Málnaszüret

Óvatosan szedjük a málnát, hogy a termések ne essenek szét. A lapos edénybe szedett gyümölcsöt elfogyasztásig tartsuk hűvös helyen. A széthullott „gyűszűket” kipréseljük és málnalevet készítünk belőle. A málnabokrok letermett vesszőit tőből vágjuk ki, a fertőzött vesszőket azonnal égessük el. A málnatövek aljából előtörő sarjakból csupán annyit hagyjunk meg, amennyi a felújításhoz szükséges, a többit vágjuk ki.

Felszedhetjük a dughagymát

Ha a dughagymák levele leszáradt már, kezdhetjük a felszedésüket. Levegős helyen szárítsuk. Tavaszig hűvös, szellős helyen, fagymentesen tároljuk.

Még vethetők

Másodnövénynek többek között alkalmas a cékla és a zöldbab is, melyek legkésőbb július közepéig vethetők. A zöldbabtermesztés aranyszabálya, hogy július 15-e után csak nagyon rövid tenyészidejű fajtákat szabad vetni, és még így is nagy a kockázat, hogy nem érik be, vagy a kora őszi fagyok károsítják a termést. Július 15-e után ezért inkább ne vessünk!

A szilvamoly ellen

Július második harmadában a szilvamoly második nemzedéke ellen permetezzünk a szignalizáció szerint. A kitinképződést gátló szerekkel (Dimilin, Rimon) tojásrakáskor, a többi készítménnyel (Calypso, Decis, Sumithion Super, Zolone) pedig a lárvakelés csúcspontján permetezzünk. Az említett készítményekkel – általában július utolsó harmadában – védekezhetünk az almamoly második nemzedéke ellen is.

Ültethetjük a szamócát

A hónap végétől kezdjük meg a szamóca telepítését. Gondosan készítsük elő az ágyásait, hiszen több évig szedjük majd róla az illatos termést. Ültetés után a töveket bőséges vízzel öntözzük be, s ezt néhány nap múlva – lehetőleg az esti órákban – ismételjük meg.

Helyezzünk ki csapdákat

Fóliasátrakban a meztelen csigák felderítése sörcsapdákkal, zsákdarabbal, fekete fóliadarabbal történik. Az este kihelyezett álbúvóhelyet reggel ellenőrizzük, alatta vannak az új állatok. Kis szám esetén a gyűjtés is segíthet, összeszedjük a becsalogatott csigákat.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?