Játékos előadás született

Prága. Percekig tartó vastapssal és állva ünnepelte csütörtökön este Prága a Csárdáskirálynőt, amely 16 év után tért vissza a száztornyú Moldva-parti városba. Kálmán Imre világhírű operettjét ezúttal Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója és rendezője vitte színre a Karlíni Zenei Színházban.

Prága. Percekig tartó vastapssal és állva ünnepelte csütörtökön este Prága a Csárdáskirálynőt, amely 16 év után tért vissza a száztornyú Moldva-parti városba. Kálmán Imre világhírű operettjét ezúttal Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója és rendezője vitte színre a Karlíni Zenei Színházban.

„Amikor a Karlíni Zenei Színház, mintegy két éve, azt mérlegelte, hogy egy új operettet visz színpadra, arra a véleményre jutottak, hogy a világon ezt a műfajt Magyarországon játsszák a legmagasabb színvonalon. Így jutottak el a Budapesti Operettszínházhoz és hozzám személyesen” – mondta lapunknak még a premier előtt a rendező.

A cseh sajtó, amely a most kezdődő prágai zenei évad egyik legfigyelemreméltóbb eseményének minősíti a Csárdáskirálynő újbóli színrevitelét, nagyszerű látványt és pergő ritmusokat ígér.

„A Kerényi-féle Csárdáskirálynő már megjárta Európát, nagy sikert aratott Budapesten, Salzburgban, Münchenben és Pétervárott is. A rendező elképzeléseit mindenütt a helyi nemzeti jellegzetességek figyelembe vételével is gazdagította, bővítette” – írta a konzervatív Lidové Noviny.

„A prágai előadás valamivel játékosabb és lélektanilag talán gazdagabb. Nekem úgy tűnik, hogy a cseh lélek a lírára nagyon fogékony. Ezért a darabban minden olyan lehetőséget hatványozottan megragadtam, ami lírai” – magyarázta Kerényi.

A darab színrevitelének előkészületei nagyjából két évig tartottak, maguk a próbák pedig mintegy két hónapig.

„A csehek körülményesebbek, mint mi. Eleinte eltérő véleményünk volt a zene tempójáról és néhány jelenet ritmusáról. Később azonban összehangolódtunk. Megértették, mit akarok. Utána már nagyon lendületesen ment a munka” – fejtette ki a rendező.

A színészgárdával elégedett. Nagyszerűnek tartja a szlovák Sisa Sklovskát Szilvia vagy Pavla Břínkovát Anhilte szerepében. Edvint felváltva a cseh zenei színház két üdvöskéje, Marián Vojtko és Aleš Briscein alakítja.

Kerényi Miklós Gáboron kívül a darabon egész magyar csapat dolgozott. Például a koreográfia Gesler György, a kosztümök pedig Bartha Andrea munkája.

„Meggyőződésem, hogy a Csárdáskirálynő felkelti az operett iránti érdeklődést Prágában és a közönség széles rétegeit érdekelni fogja” – nyilatkozta újságíróknak Egon Kulhánek, a színház igazgatója. „A Csárdáskirálynő színrevitelével azt az ígéretünket is teljesítettük, hogy az operett visszatér Prágába” – szögezte le az igazgató.

„Amit Karlínban láthatunk, az ebben a műfajban maga a csúcsminőség” – jegyezte meg a premier kapcsán a Pro Vás című hetilap.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?