Janisch Attila Másnapja lett a fődíjas

Budapest. Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentum alkotások közül Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című munkáját találta fődíjra érdemesnek a zsűri – közölték a keddi eredményhirdetésen, Budapesten.

Budapest. Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentum alkotások közül Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című munkáját találta fődíjra érdemesnek a zsűri – közölték a keddi eredményhirdetésen, Budapesten. Az indoklás szerint a játékfilmes fődíjat egy belső időutazás rendkívüli erejű és igényes megformálásáért ítélték oda Janisch Attilának. A dokumentumfilmes kategória fődíját pedig a 20. század drámai történelmének sokoldalú, érzékeny és tehetséges ábrázolásáért ítélték Papp Gábor Zsigmondnak.

Az idei mustra nagy játékfilmjeit szemléző grémium a rendezői díjat megosztva Böszörményi Zsuzsának (Mélyen őrzött titkok) és Fliegauf Benedeknek (Dealer) adta. Fliegauf Benedek a legjobb forgatókönyvért járó díjat is elnyerte a Dealerrel a valószerű és abszurd élethelyzetek drámai erejű dialógusokká formálásáért.

A legjobb elsőfilmes rendezésnek járó Simó Sándor-díjat, a sokrétű műfaji vonásokból egységes vizuális világot teremtő rendezés színészvezetéséért és látványvilágáért Antal Nimród kapta a Kontroll című filmért. Antal Nimród a Kontrollal a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte.

A játékfilmes zsűri a rendezői látványdíjat a József és testvérei című film rendezőjének, Jeles Andrásnak ítélte, irodalmi és képi megformálásának eredetiségéért és igényességéért.

A zsűri különdíjat adott Hajdu Szabolcsnak a Tamara című filmért, a díszlet, a koreográfia, valamint az operatőri munka tökéletes összehangoltságából fakadó újszerű és egységes képi látvány megteremtéséért. A 35. Magyar Filmszemle operatőri díját megosztva ítélték oda, Medvigy Gábornak (Másnap) a szuggesztív képi megoldásaiért és Pados Gyulának (Kontroll) a filmbeli stiláris egység megteremtéséért.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést a játékfilmes zsűri döntése szerint Bagaméri Eszter kapta a Mélyen őrzött titkok című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját Gáspár Tibor nyerte el, a Másnap című filmben nyújtott játékával. A zsűri a legjobb női epizódszereplő díját a Másnap és a Rózsadomb című filmben is szereplő Lázár Katinak ítélte. A legjobb férfi epizódszereplő a zsűri döntése szerint Nagy Ervin, a Mélyen őrzött titkok és a Szezon című filmekben nyújtott alakításokért.

Az Országos Rádió és Televízió Testület díját, amelyet a tavalyi filmszemlétől az idei filmszemléig terjedő időszakban a leglátogatottabb magyar filmnek ítélnek oda, a Kontroll érdemelte ki. A legnagyobb nézőszámért a Kontroll elnyerte a Mozisok Országos Szövetségének a díját is.

A kísérleti-, kisjátékfilm kategóriában a legjobb kisjátékfilm díját Lakatos Róbert nyerte el, az Ördögtérgye című filmjéért. A legjobb kísérleti film díját pedig Mundruczó Kornél: Kis apokrif No.1 című filmjének ítélte a zsűri.

A 35. Magyar Filmszemle hivatalos honlapjának közönségdíját – az internetes közönségszavazás alapján -–Török Ferenc rendező kapta, Szezon című filmjéért.

A 35. Magyar Filmszemle Jancsó Miklós A mohácsi vész című alkotásának vetítésével zárult.

A műfaj szabályait követve nemcsak egy drámai filmet, hanem egy lélektani pszichothrillert akartam rendezni, s úgy érzem, a drámai hatást, a megrendülést sikerült is elérnem – jelentette ki Janisch Attila. Elmondta, hogy a Másnapban, amelynek középpontjában egy gyilkosság állt, nem az időszerkezet működteti az egész történetet. A rendező kiemelte, hogy számára a gyilkosság „boncolgatása” mellékes volt. Neki az volt az érdekes kérdés, amelyet be akar mutatni filmjével, hogy „mi lakozik az ember lelkének mélyén, milyen csábításokkal és kihívásokkal kell szembekerülni”, és amely csábítások és kihívások alkalmasint az addig ismertnek és biztonságosnak vélt saját lelkünk teljes mértékben rejtett dimenzióját tárják fel. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?