Ilyen kell, mintának

Nem az a lényeg, mennyit, hanem milyet ír az író. Tavaly újra kiadták Konrád György Elutazás és hazatérés című önéletrajzi regényét. Mint a címben is írtam: ilyen kell, mintának!

Nem az a lényeg, mennyit, hanem milyet ír az író. Tavaly újra kiadták Konrád György Elutazás és hazatérés című önéletrajzi regényét. Mint a címben is írtam: ilyen kell, mintának! Mert elszaporodtak mostanság a mindenféle családtörténetre és önéletrajzra hajazó regényszerűségek és egyéb próbálkozások. Ezért is ajánlanám mindenkinek ezt a könyvet, mércéül.

Elutazás és hazatérés. Önéletrajzi regény. Mindössze 144 oldal. Sűrű, tömör. Nincs benne érzelgősség, de telve érzelemmel. Van benne sommázás, mégsem kényszeredett, nem szájbarágós. Nem kirekesztő és nem is melldöngető. Van benne történés, igazi megélt élet, halálközelben és életközelben, egy gyerekélet, megbélyegezve és kifosztva. Konrád György ebben a könyvben semmi mást nem akar, csak a tisztán látásért a saját sorsán át elmondani azt a történetet, amelynek tanulsága: a tébolyult eszmék léteznek. Egyformán hangsúlyosan a fasizmus és a sztálinizmus (vagyis rákosiizmus) ellen szól ez a könyv. Árnyalt és pontos vélemény Konrádé. Nem minősíti még a vétkeseket sem, csak tényeket közöl. A minősítést nem tartja írói feladatnak, az olvasó ízlésére, jóérzésére hagyja.

A könyv hőse maga a szerző, aki a kényelmes kispolgári létből cseppen bele a vészkorszakba kisfiúként, s egyetlen nap alatt fordul meg a sorsa. Esendő és félénk gyerek indul el egy bihari kisvárosból a főváros felé. Tizenegy évesen kell önállóvá válnia, szeretetből és biztonságból kizuhanva a félelmetes idegenben talpon maradnia. Ott, ahol csak távoli rokonok együttérzésére, a szembejövő keretlegény jóakaratára lehet számítani. Ahol a halál megszokott dolog. Ezt írta meg Konrád György. Nincs a könyvnek boldog vége.

Ami marad: az emberség. A megbocsátó, de nem megszépítő emlékezés. Minden elveszhet, csak az emberség ne vesszen el.

Ars longa, vita brevis – értelmezésem szerint sok a művészet, az élet meg kurta hozzá. Nem szabad tehát unalmasat, rosszat olvasni. Konrádot kell. Bármilyen fájdalmas, szorongató is. Meg ne ismétlődjön a vészkorszak. Vigyázni kell, nem szabad felejteni!

Konrád György: Elutazás és hazatérés. Európa Könyvkiadó, Budapest 2012.

Értékelés: llllllllll

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?