Igényes muzsika mindenkinek

Egy fantasztikus kezdeményezés él és hat már tizenhatodik éve Dunaszerdahelyen, egy eredetileg nem sok sikerrel kecsegtető vállalkozás: egy csallóközi kisvárosban nívós zenei produkciókra, klasszikus és dzsesszhangversenyekre találni hallgatóságot, sőt esténként megtölteni vele egy egész termet.

Szokolay Balázs zongoraművészCsodák csodája, sikerült, egymáson csiszolódott rendezvény és közönség, hogy mára olyan legyen a hallgatóság, amilyet minden előadóművész kíván magának, és olyan művészi produkciók hangozzanak el, amilyenekre minden igazi zenekedvelő vágyik. Hasonló rendezvény máshol is van, a Dunaszerdahelyi Zenei Napok mégis országos ritkaságnak számít. Míg mindenütt a város szervezi, rendezi, itt egy szál intézmény, a Művészeti Alapiskola (MAI). Az igazgatónő fejében fogant meg annak idején a zenei napok ötlete, ő fertőzte meg lelkesedésével munkatársait, akik a szervezéstől a plakátragasztásig és az előadók kényelméről való gondoskodásig mindenben segítik, ingyen és bérmentve, a zene és a város iránti szeretetből. Hogy meddig lehet puszta lelkesedésből ennyi munkát végezni, hadd ne feszegessük, ne legyünk ünneprontók. Mert ami holnap kezdődik, valódi ünnep lesz, a zene ünnepe, ezt a műsor és az előadók személye garantálja.

Már a nyitó koncert, Binder Károly zongoraművész estje (április 20., MAI) is nem mindennapi élményt ígér, és nemcsak a dzsessz kedvelőinek. Binder csodagyermeknek számított, ötéves korában kezdett zongorázni. Ma a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakának vezetője, számos filmzene szerzőjeként ismert, és muzsikusként olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint John Tchicai, Szabados György, Ramesh Shotham, Theo Jörgensmann vagy Federico Sanesi. Tüneményes zongorajátékát a világ minden táján megcsodálták, külföldi mesterkurzusaira tódulnak az érdeklődők.

Szokolay Balázs zongoraművész (április 25., MAI) ugyancsak csodagyermekként kezdte ötévesen, ma ő is a zeneművészeti főiskolán tanít, a zongora tanszakon. Négy kontinens harmincnál több országában koncertezett, 1992-ben egy Grieg-CD-je Londonban elnyerte az Év hanglemeze díjat, neves külföldi egyetemek hívják vendégprofesszornak, és olyan cégek készítenek vele felvételeket, mint a londoni BBC, a berlini RIAS és az olasz RAI.

Világjáró és világhírű az 1995-ben alakult Budapest Saxophone Quartet is (május 9., református templom), amely már az indulásnál két év alatt öt nemzetközi versenyen hat díjat nyert, 2000-ben pedig elnyerte a világ vezető szaxofongyártó cége, a párizsi SELMER kizárólagos reklámszerződését.

Egészen különleges hangzásokra képes az 1999-ben alakult, öttagú gödöllői Talamba Ütőegyüttes (május 4., VMK). Koncertjeiken főleg saját szerzeményeiket és átirataikat adják elő, de sikerrel népszerűsítik kortárs zeneszerzők műveit is.

Más világba röpít a pozsonyi Harmonia Seraphica (május 7., Szt. György-templom), tagjai évszázadok egyházi zenéjének mennyei harmóniájával lopnak nyugalmat a hallgatók szívébe.

Az ugyancsak Pozsonyból érkező Női Kamarazenekarra (április 23., református templom) is az angyali hangzás jellemző, amely férfias virtuozitással párosul.

A Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola növendéke volt a bősi származású Hamar Gabriella, aki férjével, az egykor Bohdan Warchal együttesében, ma pedig a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekarban játszó kiváló hegedűssel, Hamar Péterrel és a pozsonyi Ján Slávik gordonkaművésszel kamaraműveket szólaltat meg (május 10., MAI).

A művészeti alapiskolába járt az Oláh testvérpár is, Róbert és Krisztián, most pedig a Bécsi Zeneművészeti Főiskola növendékei. Ők is visszatérnek, hogy bemutassák, milyen szilárd alapokat kaptak itteni tanítóiktól, amelyekre bizton építhetnek Bécsben. Hangversenyükön (május 2., Szt. György-templom) iskolatársaik működnek közre.

A rendezvény támogatója Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?