Idén is útra kelt a Bažant Kinematográf

AJÁNLÓTizenkettedik alkalommal startolt el idén két retroautóbusszal a Bažant Kinematográf nevű nyári vándormozi, amely szeptember 8-ig járja az országot, s a nagyobb városokban megállva a jó hangulatú szabadtéri mozizás élményét kínálja.

AJÁNLÓ

Tizenkettedik alkalommal startolt el idén két retroautóbusszal a Bažant Kinematográf nevű nyári vándormozi, amely szeptember 8-ig járja az országot, s a nagyobb városokban megállva a jó hangulatú szabadtéri mozizás élményét kínálja. A vándormozit annak idején azért indították útjára, hogy a legújabb cseh és szlovák filmeket népszerűsítse. A hagyománynak megfelelően esténként egy-egy nagyjátékfilmet vetítenek, előtte pedig bemutatnak egy-egy animációs rövidfilmet. Idén öt rövid- és öt nagyjátékfilmet láthat a közönség.

Köztük van Andrea Sedláčková cseh rendező nagy sikert aratott Fair play című drámája, amely 1983-ban Prágában játszódik. Anna (Bárdos Judit), a fiatal futónő bekerül az élsportolók olimpiai felkészülését segítő, szakorvos által irányított állami programba, és anabolikus szteroidokkal kezdik „kezelni”. Egy idő után azonban jelentkezik a szer mellékhatása. A tüneteket észlelve a lány úgy dönt, hogy tiszta játékot akar: dopping nélkül fog küzdeni.

Ugyancsak a csehszlovák közelmúlt eseményeire fókuszál Juraj Nvota Az eStéBés című munkája. Adam 1966-ban a csehszlovák–nyugat-német határon szolgált, ahol rádiósként védte a béketábort. Az étert figyelve leleplezett, majd feladott egy határsértőt. Hőstettével felhívta magára az ŠtB figyelmét is. Beszervezték, és jelentenie kellett.

Vetítik továbbá Jonáš Karásek A jelölt című politikai bohózatát, valamint Jan Prušinovský filmjét, a Pepik Hnátek utolsó mérkőzését. Egy abszurd komédia zárja a sort, Juraj Krasnohorský Tigrisek a városban című munkája, amelynek legfőbb pikantériája, hogy a női főszerepet alakító Tóth Krisztina egy jól vasalt, öltönyös-nyakkendős jogász férfit alakít, és Tomáš Maštalír hangján szólal meg.

A Bažant Kinematográf megáll egyebek között Pozsonyban (itt Jan Hřebejk új filmjének premierjével és külföldi sikerfilmekkel egészül ki a program), Kassán, Rimaszombatban, Nyitrán, Vágsellyén, Érsekújvárban, és a terencséni Bažant Pohodán fesztiválozók is megnézhetik az említett filmeket. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?