Hogyan szól a kerékpár?

Kassa. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki holnap este fél nyolckor betér a Fő utcai régi városháza (volt Slovan mozi) felújított termébe.

Kassa. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki holnap este fél nyolckor betér a Fő utcai régi városháza (volt Slovan mozi) felújított termébe. A Független Színházak és Kultúra Fesztiváljának keretében a budapesti Hólyagcirkusz előadását láthatja Keserű bolondok címmel, amely a Thália Színház kínálatához szokott közönség számára meghökkentőnek, a kísérletező műfajok kedvelői számára viszont rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

A Hólyagcirkuszt tavaly a legjobb független társulatnak választotta a szakma, újabban pedig állandó bázisukon, a Merlin Színházban lehet ismerkedni velük. A Keserű bolondok című darabot 1998 óta játsszák nagy sikerrel. Az előadás a kamaraopera, a cirkusz, a hagyományos keleti színház, a zenei happening, az abszurd és a szürrealista színmű bizonyos elemeit ötvözi, kevés szöveggel és sok zenével, ami a kassai szlovák közönség dolgát is megkönnyíti.

Hajléktalanokká vált, kapcsolatukat vesztett egzisztenciák bolyongnak a térben groteszk zenei etűdök hangjaira. A legprimitívebbnek tűnő tárgyak is zeneszerszámként funkcionálnak a szereplők kezében, a csúcspont talán az, amikor egy bicikli küllői és egyéb alkatrészei szolgálnak hangszerként. A társulat tagjai saját bevallásuk szerint nem a különböző zenei kultúrák és stílusok összecsapásáról akarnak zenebohócként elmondani valamit, hanem a hangszerek és az artisztikumok hiánya által keltett üresség állapotát szeretnék ábrázolni. A szegénységet, a koldusok zenéjét.

Maga a történet egy utcaseprő szilveszteri álma, amelyben különböző figurák jelennek meg és mesélik el saját történetüket, egyikük például Lear királyként éli meg saját problémáit. Zenei értelemben az üvegé a főszerep, mivel az előadás egy üvegcimbalmos utcazenész, Bangó Kálmán emlékére készült. A felhasznált szövegek nagyrészt a zene előadásából születő cselekvések, mozgássorok, groteszk és lírai asszociációk, zenei tréfák aláfestésére szolgálnak. Majdnem mindent a hangszerek megszólaltatása idéz és hív elő.

A Hólyagcirkusz Társulatot zenei, színházi és részben képzőművészeti múlttal rendelkező független művészek alapították 1997-ben. A társulat tagjai ez idő alatt egyedülálló próbamódszert dolgoztak ki. Ennek a módszernek a legfontosabb eleme: a rendező szerepkörének kiiktatása a próbafolyamatból. A szövegkönyvek a kiválasztott zenei és irodalmi anyagok alapján csak az adott előadásra jellemző dramaturgiai szerkesztéssel készülnek. Az így létrehozott bemutatók anyaga elidegeníthetetlen az alkotók személyétől, vagyis darabjaik kizárólag csak a társulat nyelvén előadható produkciók. Ez az önálló formanyelv teszi a Hólyagcirkusz Társulatot az alternatív színházak kiemelkedő csoportjává, és ennek az önálló arculatnak köszönhetően számos hazai és külföldi elismerésben volt már részük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?