Hogyan nevezzük magyarul: samosprávny kraj?

Az előző írásban már volt szó a középszintű önkormányzati rendszer kialakításáról, mellyel kapcsolatban három szlovák kifejezést kell említenünk.

Az előző írásban már volt szó a középszintű önkormányzati rendszer kialakításáról, mellyel kapcsolatban három szlovák kifejezést kell említenünk. Az alkotmányban a vyšší územný celok szerepel, a hagyományos megyerendszeren alapuló modellek miatt a törvény előkészítésekor sokáig a župa megnevezés volt „forgalomban”, a vonatkozó törvény pedig a vyšší územný celok-ot (VÚC) samosprávny kraj-ként nevesíti.

A szlovákiai magyar lapokban a törvényjavaslattal kapcsolatos viták során egyre inkább a megye megnevezés került előtérbe, s továbbra is ez a domináns – szemben például a szlovák lapok szóhasználatával, ahol a župa szinte kizárólagosan történeti megnevezésként, illetve a magyarországi megyékre vonatkoztatva fordul elő. Sajtónkban tehát ugyanazon földrajzi területre vonatkozóan a kerület-et államigazgatási, a megyé-t pedig önkormányzati egységként említik, illetve a megye mellett használatos még az önkormányzati kerület és a megyei önkormányzat kifejezés is.

Szükséges volna tehát – elsősorban az írott nyelvben – egységesíteni és egyértelműsíteni a szóhasználatot. Ehhez elsősorban is megfelelően kell értelmeznünk az önkormányzat szót. Az önkormányzat alapvetően azt jelenti, hogy valamely szervezet független, saját ügyeiben önálló döntési jogosultsága van. Esetünkben ma Magyarországon ez a szervezet a megye településein választójoggal rendelkező lakosok közössége, ezt a közösséget illeti a megyei önkormányzat megnevezés. Ez újabb, a rendszerváltozáskor megjelent fogalom, s a régi szovjet tanácsi rendszer átalakításával függ össze: a megyei önkormányzatok a volt megyei tanácsok jogutódjai.

Az elmondottakat figyelembe véve tekintsük át a samosprávny kraj magyar megfelelőiként használatos kifejezéseket! Az önkormányzati kerület a szlovák kifejezés tükörfordítása, adataim szerint csak egyes önkormányzatok nevezik magukat magyarul így. Az önkormányzati melléknév jelentése ’önkormányzatra vonatkozó; önkormányzatot gyakorló, illetve létrehozó’, ebből adódóan e melléknév kapcsolása a ’területi-közigazgatási egység’ jelentésű kerület-hez nem szerencsés. A sajtóból származó adataim alapján az azonos értelemben használatos megye és megyei önkormányzat közül az előbbi inkább köznyelvinek tekinthető, szemben az utóbbival, mely leginkább egy-egy önkormányzat hivatalosnak tekintett magyar nevében fordul elő – nyilván a magyarországi példák alapján (lásd pl. Besztercebányai Megyei Önkormányzat – Nógrád Megyei Önkormányzat/Nógrád Megye Önkormányzata). Magyarországon az adott kifejezésben az önkormányzat szó azért szerepel, mert ezáltal különíthető el a megyei közigazgatáson belül az államigazgatási és az önkormányzati alrendszer. Nálunk azonban más a helyzet: Szlovákiára vonatkoztatva a megye szó csak az ’önkormányzati egység’ jelentésben használatos, ennélfogva a megyei önkormányzat valójában tautológia: kétszer mondjuk ugyanazt.

Már említettük, hogy Magyarországon a megye tölti be azt a szerepet, amit nálunk a kerület, tehát államigazgatási és önkormányzati egység is egyben. Ebből adódóan az ottani megnevezés mintájára a samosprávny kraj hivatalos magyar megfelelőjeként használhatnánk a kerületi önkormányzat kifejezést: pl. Trnavský samosprávny kraj – Nagyszombati Kerületi Önkormányzat. Ez funkcionálisan, szemantikailag és grammatikailag is megfelelő, beleillik a hasonló kifejezések sorába (pl. települési/helyi/országos önkormányzat), s mivel benne a kerület szó szerepel, a középszintű önkormányzati rendszer esetleges jövőbeli „megyésítése” sem okozhat majd gondot.

www.gramma.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?