Hogy is van ez?

Az év eleji áremelések súlyos érvágást jelentenek, nehéz dolgunk lesz. Még akkor is, ha a pénzügyminisztérium szerint nincs különösebb többletkiadás.
Hogy is van ez? Havi plusz ezernégyszáz – ennyivel nő a kiadásom –, szorozva tizenkettővel, az annyi, mint közel húsz darab ezres évente.

Az év eleji áremelések súlyos érvágást jelentenek, nehéz dolgunk lesz. Még akkor is, ha a pénzügyminisztérium szerint nincs különösebb többletkiadás.

Hogy is van ez? Havi plusz ezernégyszáz – ennyivel nő a kiadásom –, szorozva tizenkettővel, az annyi, mint közel húsz darab ezres évente. Ugye, ez nem semmi?

Azt olvastam az újságban, hogy a mai kényszerű takarékoskodás idején előnyös helyzetben vannak a családi házban lakók, mivel többek között lehetőségük van fával, szénnel fűteni a drága gáz helyett. Igen ám, de évekkel ezelőtt eltűntek a családi házakból az erre a célra használatos kazánok, helyüket átadván az akkor még gazdaságosabb, kényelmesebb gázkazánoknak. Na most, ha újra vissza akarunk térni a régi tüzelési módszerhez, új fa- és széntüzelésű kazánt kell vásárolnunk, beszereltetnünk, s ez ugye annyi, amenynyi, azaz sok. Rakathatunk cserépkályhát, kandallót is, de az legalább háromszor annyi. Hogy is van ez? Akkor most ki van előnyben, ki hátrányban?

Azt is olvastam, hogy a panelházakban lakók hátrányban vannak a családi házakban lakókhoz viszonyítva azért is, mert az utóbbiak a saját kertjükben zöldséget termeszthetnek, amit a panelházban lakóknak az üzletben kell megvásárolniuk. Hát akkor számoljunk! Évente fizetem a kertadót, vásárolok vetőmagot, vetőburgonyát, palántákat, körülbelül három darab ezresért. Áprilistól naponta öntözni kell, s a víz, ugye, közel huszonhárom korona per köbméter. S ha már családi házról beszélünk, annak elengedhetetlen kelléke a virág, amire évente háromezer koronát költök. Az idő pénz, mondja a régi bölcsesség, úgyhogy a kertben kapálással, gazolással eltöltött órákat is lehet pénzben mérni. Ha összeadjuk a kiadott összeget, rájövünk, hogy a mi kis zöldséges kertünk is felemészti a nehezen megszerzett ezreseinket.

Jó tanács: ne tessék elhinni, hogy nekünk, családi házban lakóknak olyan nagyon könnyű, mert még nem beszéltünk az egy-két évente esedékes kerítés-, csatorna-, ablak-, lambériafestésről, a heti fűnyírásról, a gyümölcsfák szükségszerű gondozásáról. Folytathatnánk a végtelenségig, de felesleges, hiszen apró-cseprő gondjainkat, többletkiadásainkat nekünk, saját magunknak kell megoldanunk, lett légyen bárhol is a szállásunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?