Hídfoglalós piknik Budapesten, álommeló Český Krumlovban

Velence. Ma nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a 16.

Velence. Ma nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a 16. Velencei Építészeti Biennálé, amelyen 63 ország képviselteti magát nemzeti pavilonnal, köztük Magyar-ország és Szlovákia is.

Az idei Biennálét az Yvonne Farrell és Shelley McNamara által választott Freespace (Szabad tér) tematika mentén rendezik meg; az ír főkurátorok a tér fogalmát, a tér minőségét, a szabad és ingyenes tereket állították vizsgálódásuk középpontjába. Az általuk rendezett főkurátori kiállításba hetvenegy építészt, illetve építészirodát hívtak meg.

Pillantás a hídra

A Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale évszázados hajóépítő műhelyeiben és a város számos pontján 63 ország jelentkezik saját kiállítással, ezek valamilyen módon a központi témához kapcsolódnak. A magyar pavilon ezúttal a Kultúrgorilla és a Studio Nomad Szabadság híd – Új horizontok a városban című kiállításának ad otthont. A rendhagyó tárlat a budapesti Szabadság híd 2016. nyári „elfoglalásából” kiindulva vizsgálja a városi és társadalmi tér fogalmát, a kiállításhoz pedig egy tízméteres kilátó is épült a pavilon átriumába. A felhasznált anyagok jelzik az ideiglenességet, valamint azt, hogy a kilátó elvileg bárhol, bármikor felépíthető, az építmény felső szintje pedig színével, formájával is megidézi a Szabadság hídon létrejött téri helyzetet.

A pavilon első termében egy teljes teret betöltő video- és hanginstalláció látható, amely azt mutatja be, hogyan változott meg a budapestiek gondolkodása a várossal kapcsolatban; felidézve korábbi, más jellegű hídfoglalásokat is: 1990-ben a taxisblokád zárta le, 2004-ben pedig az EU-csatlakozást megünneplendő borították be két napra fűvel a Szabadság hidat. A kiállításhoz személyes hangú rövidfilmek is tartoznak, melyekben nyolc riportalany – szakmabeliek, civilek – beszélnek arról, mit gondolnak a „szabadsághíd-jelenségről”.

Oravecz Júlia, a kiállítás egyik kurátora, a Kultúrgorilla tagja a kiállítás szakmai megnyitóján hangsúlyozta: „a város közügy, ám ezt néha elfelejtjük”. Ez manifesztálódott 2016-ban mikor egy közlekedési felújítás miatt lezárták a Szabadság hidat, és a helyszín pillanatok alatt közösségi térré, piknikek, találkozások, jógaórák helyszínévé vált. Egy nagyobb ívű társadalmi folyamat lenyomata ez: mutatja, hogyan gondolkodunk a városról, hogyan változik a közösségi terekkel kapcsolatos felfogásunk – emlékeztetett a kurátor, aki szerint a hídon nem volt helye ideológiáknak, de akik ott voltak, mégis spontán és proaktív módon kifejezték, hogyan gondolkodnak a városi térről.

A turizmus árja

Szlovákia és Csehország idén is közösen mutatkozik be Velencében. A cseh–szlovák pavilon a biennálé idejére egy fiktív társaság, az UNES-CO (itt és most: Universal Cozy Organization) székhelyévé válik, ahol Kateřina Šedá kiállítása arra a problémára világít rá, miként üresednek ki a legfelkapottabb idegenforgalmi célállomások – egyebek mellett az UNESCO (vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének) világörökségi listáján szereplő helyszínek –, hogyan tűnik el utcáikról a hétköznapi élet. Házak, ahol senki sem lakik. Boltok, amelyekre senkinek sincs szüksége. Utcák, ahol az emberek nem találkoznak, hanem kerülgetik egymást. Šedá konkrét példája Český Krumlov, de a kép, amelyet felmutat, a hasonló problémákkal küzdő Velencében különösen erős üzenetet hordoz.

A cseh–szlovák biennálés projekt nem elégszik meg valamiféle statikus állapotrajzzal, a turizmus lehetséges ártalmainak felvázolásával, hanem egy „lakályosító” közösségi projekttel kapcsolódik össze. Az UNES-CO társaság tizenöt párt és családot választott ki egy pályázaton, a résztvevők – a város hathatós támogatásával – a következő hónapokra beköltöznek Český Krumlov központjába, és keményen megdolgoznak a fizetésükért: az a feladatuk, hogy „normálisan” éljenek. Ténykedésükről június 1-jétől élő közvetítés látható a velencei pavilonban, ahol az oda látogatók nemcsak a projekt részleteivel ismerkedhetnek meg, hanem ötleteket kaphatnak, mit tegyenek, ha nem egy megszálló sáskahad részeként szeretnének megjelenni a városban, inkább az autentikus megismerés a céljuk.

A Velencei Építészeti Biennále kiállításai és programjai november 25-ig várják a látogatókat. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?