„Hétköznapi sovinizmus”

Bukarest. A háború utáni időszak román-magyar labdarúgó-mérkőzéseinek politikai vonatkozásairól, a sportmezbe bújtatott „hétköznapi sovinizmusról” szól az a dokumentumfilm, amelynek forgatása most fejeződött be Romániában és Magyarországon.

Bukarest. A háború utáni időszak román-magyar labdarúgó-mérkőzéseinek politikai vonatkozásairól, a sportmezbe bújtatott „hétköznapi sovinizmusról” szól az a dokumentumfilm, amelynek forgatása most fejeződött be Romániában és Magyarországon.

Az ötvenperces film alkotója Varga Andrea történész, aki kilenc év óta folytat kutatómunkát Romániában a legkülönbözőbb témákban. A rendező korabeli levéltári dokumentumok tartalmával szembesíti a szemtanúkat, köztük volt magyar diplomatákat, magyar és román sportolókat, televíziós személyiségeket.

Régmúlt, „hírhedt” mérkőzéseket idéz fel az ötvenes, hetvenes és nyolcvanas évekből többek között Grosics Gyula, az „aranycsapat” egyik sztárja, Mészöly Kálmán, Illovszky Rudolf, Szepesi György, visszaemlékezve a román szurkolók felfokozott érzelmeire. Megszólalnak a kamera előtt az akkoriban Bukarestben diplomáciai szolgálatot teljesítő diplomaták is, mint Árgyelán Sándor és Almási Kálmán.

Varga Andrea elmondta: egy évig kellett gondolkodnia azon, milyen képi formát adjon mondanivalójának. Végül úgy döntött, hogy nem az elcsépelt formát választja, vagyis nem korabeli filmfelvételekkel tölti meg a csaknem egyórás produkciót, hanem magukat a riportalanyokat „reagáltatja” a korabeli dokumentumokra. A rendező végkövetkeztetések nélkül hagyja alkotását, megelégszik azzal, hogy a visszaemlékezésekből magától kerekedjék ki a fő mondanivaló: a „hétköznapi sovinizmus” nem egyoldalú jelenség, mindkét félnek megvan a maga felelőssége.

Varga Andrea korábban is hallatott magáról a mozgóképes műfajban. Ő volt az alkotója a romániai – zsidókat és romákat sújtó – holokausztot feldolgozó három kísérleti játékfilmnek. Dokumentumfilm formájában dolgozta fel a romániai utcagyerekek helyzetét, akárcsak Nagy Imrének és társainak 1956 utáni snagovi száműzetését. Nemrég mutatták be Bukarestben a két román kollégájával, Andrea Andreescuval és Lucian Nastaséval együtt összeállított, Magyarok Romániában című, kétkötetes munkáját, amely az 1945 és 1968 közötti időszakot öleli fel. Ugyanígy feldogozták a romániai cigányság 1919 és 1944 közötti történetét, és külön kötet szól a romániai zsidók 1945 és 1965 közötti sorsáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?