Hasfelmetsző Jack Prágában

Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) volt a fedőneve annak a londoni sorozatgyilkosnak, aki 1888-ban öt nőt (négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt) ölt meg ritka kegyetlenséggel a Whitechapel negyedben: sebészi pontossággal vágta ki szerveiket (veséjüket, szívüket), sőt, az ötödik áldozata sz

Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) volt a fedőneve annak a londoni sorozatgyilkosnak, aki 1888-ban öt nőt (négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt) ölt meg ritka kegyetlenséggel a Whitechapel negyedben: sebészi pontossággal vágta ki szerveiket (veséjüket, szívüket), sőt, az ötödik áldozata szobáját körbepakolta annak szerveivel. A gyilkosságokat úgy követte el, hogy a bűntettek színhelyei egy keresztet formáljanak a térképen. Negyedik áldozatának meggyilkolása után egy levelet küldött a rendőrségnek, az áldozat egyik veséjét mellékelve, melyben azt üzente, hogy a másik vesét megsütötte és megette. Ebben a levélben továbbá azt is kijelentette, hogy soha nem fogják elkapni. A rendőrség indoklás nélkül zárta le az ügyet, néhány heti nyomozás után. Volt, aki szerint a labilis elmeállapotú Clarence herceg, Viktória királynő unokája volt a bűnös, mások szerint egy ügyvéd, Montague John Druitt volt a Hasfelmetsző, aki köztudottan nőgyűlölő volt és a Whitechapel negyeden át gyakran járt anyjához, akit elmegyógyintézetben ápoltak. De gyanúba keveredett egy tengerész is, aki mindig ott ölt, ahol a hajója kikötött, s nem menekülhetett a gyanú alól Mary Pearcy sem, akit 1890-ben ki is végeztek a szeretője feleségének a meggyilkolásáért. Száz évvel később előkerült a gyilkos állítólagos naplója is, sőt néhány hete egy ausztrál tudós állt elő azzal a sokkoló felfedezéssel, hogy a levélbélyegen talált DNA-vizsgálatok alapján a gyilkos egyértelműen Mary Pearcy lehetett.

Nem véletlen, hogy Hasfelmetsző Jack története a művészeket is megihlette, számtalan regény, film, sőt PC-játék is született, amelyek megpróbálnak különféle magyarázatot adni az akkori rémtettekre. A történet nem kerülhette el a musicalszerzők figyelmét sem, így más romantikus hősök és gyilkosok után Hasfelmetsző Jack is színpadra kerül. A prágai Kalich Színházban Ján Ledecký Hamlet és Daniel Landa A titok című musicalje után télen lesz Vašo Patejdl musicaljének a bemutatója. Patejdl, akit az Elán együttes házi zeneszerzőjeként ismerünk, nem először próbálkozik musicallel, a Ladislav Nádasi-Jégé regénye alapján készült Adam Šangala című darabját 2004-ben mutatta be a nyitrai Andrej Bagar Színház Jozef Bednárik rendezésében. De Csehországban ez lesz az első musicalje. A szövegkönyvet Martin Hrdinka ötletéből Eduard Krčmar írta, a dalszövegek szerzője Ivan Hejna. Az előadást Petr Novotný rendezi. (giv)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?