Harry Potter és a titkok kamrája

Harry Potter, a Föld leghírhedtebb élő varázslótanonca immár másodéves a Roxfort Varázslóiskolában. Most kezdődnek csak igazán a kalandok! Rowling elemében volt, szabadon eresztette a fantáziáját és egy igazán élvezetes, szövevényes folytatást tálalt a közönség elé.

# Harry Potter, a Föld leghírhedtebb élő varázslótanonca immár másodéves a Roxfort Varázslóiskolában. Most kezdődnek csak igazán a kalandok! Rowling elemében volt, szabadon eresztette a fantáziáját és egy igazán élvezetes, szövevényes folytatást tálalt a közönség elé. Kiderül, hogy a rossz varázslók által művelt kígyók nyelvén (azaz pár szaszóul) ért a mi Harrynk, majd titokzatos hangokat kezd el hallani, amelyek meg akarják ölni. Emellett különös balesetek követik egymást, amely miatt a kviddics bajnokságot is szüneteltetik. Ráadás valaki kinyitotta a Titkok kamráját, amelyben szörnyű titok lappang. Legutoljára akkor volt erre példa, amikor Hagrid még iskolásként vetemedett a szörnyű bűnre. Nincs mit tenni, Ron, Hermione és Harry elhatározza, hogy a tiltások ellenéren utánajár a titkoknak.

Az effektusok tökéletesen élethűek, a mozi kifogástalanul visszaadja a regény fantáziavilágát (kentaurok, háromfejű kutya, repülő seprű, sárkányfióka stb.). Szinte törvényszerű, hogy a sok, önmagában kiváló részlet valahogy nem alkot egészet. ĺgy volt ez az első résznél, ahol a gyerekszínészek kiválasztása elsősorban hasonlóság és nem tehetség alapján történt (hiba), ami főleg a Ron és Hermione karaktereknél volt szembetűnő (előbbi lényegében az egész filmben csak nagy szemeket volt képes mereszteni és egyféleképpen csodálkozni, és sajnos nincs ez másképp a második epizódnál sem). A történet nem mindenben követte a könyvet, így több hiányosság, elvarratlan szál maradt a moziban.

A folytatás kissé komorabbra sikerült. A rendező Chris Colombus most jobban odafigyelt a részletekre, és bár a mozi így is maratoni (majd’ 160 perc), a megfelelő részeket próbálta megnyirbálni. Nincs visszatekintés az előző részre, feltételezik, hogy mindenki látta, vagy olvasta a bevezető történetet, mindenki tudja kicsoda Harry, mi az a kviddics és a Roxfort Iskola. Az új karakterek közül kiemelkedik Gilderoy Lockhart – a világjáró bestseller író playboy-varázsló (Kenneth Branagh jó választás volt), Dobby a házmianó és Lucius Malfoy apja, akinek majd a későbbiekben lesz inkább szerepe. Az ellenfél ezúttal egy hatalmas kígyó, aminek nagyon T-Rexes arcberendezése és hangja van (az ILM-ben vélhetően szabin voltak, így az alkotók elővették a régi repi trükkarchívumot). Az újdonságok közül kimaradt több varázslat – és egyáltalán a varázslóórák áldozatai lettek a történetnek –, bekerült ugyanakkor Tom Riddler könyve (egy érdekes múltidéző, időutazó könyv). A mozi erőteljesebb, mint első része, de így sem annyira élvezetes, mint a könyv. A történet néhol kifejezetten vontatott, bár a stáb igyekszik mindent megtenni. Ugyanakkor az új motívumok továbblendítik a Potter sztorit, és valljuk be, olyan az alapanyag, amit nem nagyon lehet elrontani. Az élvezetes mese befejezése már előre kacsintgat, sokkal jobban fenntartja az érdeklődést egy következő epizódhoz, mint elődje. Ha ilyen arányban lesznek az egyes részek jobbak egymás után, akkor a negyedik epizódnak már irtó jónak kell lennie. Csak legyen igazam... (mozinet)

Harry Potter és a Titkok kamrája (Harry Potter and the Chamber of Secrets, színes, amerikai film, 161 perc, Rendező: Chris Columbus, Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Wat-son, Rupert Grint, Alan Rickman, Jason Isaacs, John Cleese, Julie Walters, Kenneth Branagh, Maggie Smith, Richard Harris, Robbie Coltrane, Warwick Davis

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?