Három nap a dzsessz jegyében

Kassa. Ma kezdődik és három napon át tart Kelet-Szlovákia legjelentősebb dzsesszfesztiválja a GeS klubban. A szakma országos viszonylatban is a legszínvonalasabb rendezvények között tartja számon a fesztivált, amelyet 13. alkalommal rendeznek meg.

Szabados Géza, a klub tulajdonosa, a műfaj legnagyobb kassai propagátora szerint a zenekarok ma már maguk jelentkeznek, hogy szívesen fellépnének a fesztiválon. A közönség soraiban pedig évről évre több a fiatal, az első 40-50 „bérletet” diákok vásárolták meg.

A kínálat ismét változatos, a dzsesszrocktól az afrikai zenén át egészen a közönségbarát funky-dzsesszig terjed a skála. A magyar színeket Harcsa Veronika fiatal énekesnő képviseli ma este, aki több, egymástól eltérő zenei közegben mozog otthonosan. Jelenleg két zenei formációban énekel (Harcsa Veronika Quartet, Erik Sumo Band), de szolgáltatott már „hangkulisszát” Hód Adrienn kortárs tánc-előadásaihoz, dolgozott a Korai Örömmel, Kozma Orsival, a 9:30 projekttel és az OFF Színházi Társulattal is. Néhány hete jelent meg második saját albuma, amelyen zenésztársaival, Blaho Attila zongoristával, Oláh Zoltán bőgőssel és Majtényi Bálint dobossal saját dalait prezentálja. A You Don`t Know It`s You című lemez stílusában markánsan különbözik a dzsessz-sztenderdeket tartalmazó, 2005-ös Speak Low című anyagtól, hiszen a swinges hangulat helyett a groove-os elemek vannak túlsúlyban, amiből arra lehet következtetni, hogy a fiatal énekesnő megtalálta saját zenei világát. Harcsa Veronika a jazz-tanszak végzős hallgatója. Mielőtt hét éve énekelni kezdett volna, zongorázott és szaxofonozott is. Azóta különböző zenei közegekbe hívják szerepelni, és saját bevallása szerint ezek a lehetőségek mindig más és más énjét hozzák elő. „Saját jazz zenekarommal vagyok a legőszintébb, hiszen velük főleg a saját dalaimat játsszuk. Az Erik Sumo Band-koncerteket végigtáncolom a színpadon, ez igazi örömzenélés számomra. A kortárs táncdarabokban pedig a kreativitásom határait tágíthatom, hiszen itt nem csak zenei hangokkal, hanem effektekkel, ösztönös hangokkal is kísérletezem. Úgy érzem, hogy egyik stílus a másikat erősíti, amit az egyikben megtapasztalok, azt fel tudom használni a másikban, és persze sokkal izgalmasabb is így, mint csak egy stílusban mozogni” – nyilatkozta az énekesnő.

A holnapi nap szenzációja lehet a mozambiki Neco Novellas zenekar, akik hazájuk népzenéjét eresztették össze az európai dzsesszel. A Hollandiában élő öt testvér eleinte különböző formációkban próbált szerencsét, majd együtt készítettek egy lemezt, amely hatalmas sikert aratott. Kiderült ugyanis, hogy a mozambiki dallamok nem állnak messze a modern dzsessz improvizatív dallamfűzésétől, a forró ritmusok pedig enyhítenek a bonyolult melódiák komolyságán. A Neco Novellas egyébként többnapos kassai létre rendezkedett be, vasárnap délelőtt például ők indítják a nemzetközi békemaratont, közvetlenül a rajt után lépnek fel a fő utcai szabadtéri színpadon.

Ugyancsak a maraton kapcsán látható Kassán az eredetileg a GeS klubba tervezett kubai, „buena?vistás” hangulatot árasztó Elsa Valle, aki Rumba Caliante nevű zenekarával érkezik. A temperamentumos énekesnő tizennégy éve él Magyarországon, hazája zenei stílusait ötvözi az európai jazz-feelinggel. A dalokat tarkító bebop-énekstílus és az egymásnak felelgető fúvósok egyértelmű európai hatást mutatnak. Elsa zenei világát nemcsak földrajzi környezete határozta meg: családjában szinte mindenki zenész. Kuba legnevesebb zeneakadémiáján végezte tanulmányait, majd énekesi diplomával a zsebében Havanna legjobb iskoláiban tanított és a legrangosabb fesztiválokon aratott sikert. Olyan világszerte ismert előadókkal szerepelt egy színpadon, mint például Al Di Meola, Carlos Santana, vagy a Buena Vista Social Club szólistái, Omara Portuondo és Ibrahim Ferrer. A nem mindennapi koncert holnap 17 órakor hallható a Fő utcai Alsókapunál álló szabadtéri színpadon.

A fesztivál programjáról bővebben a www.ges.sk internetes honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?