Harmonia Sacra Danubiana 2001

Komárom. Október 21. és 23. között immár kilencedik alkalommal kerül sor a Harmonia Sacra Danubiana Egyházzenei Fesztiválra, amelynek szervezői Észak- és Dél-Komárom önkormányzatai, az egyházak és polgári társulások.

Komárom. Október 21. és 23. között immár kilencedik alkalommal kerül sor a Harmonia Sacra Danubiana Egyházzenei Fesztiválra, amelynek szervezői Észak- és Dél-Komárom önkormányzatai, az egyházak és polgári társulások.

„Egyáltalán nem véletlen, hogy évről évre október utolsó harmadában zajlik az eseménysorozat – tudtuk meg Stubendek Lászlótól, a rendezvény főszervezőjétől. – Ehhez az időszakhoz ugyanis több évforduló, jeles nap kötődik. Liszt Ferenc, aki világi művek mellett számos egyházi zeneművet hagyott ránk, 190 évvel ezelőtt, 1811. október 22-én született. Az ő tiszteletére a fesztivált immár hagyományosan orgonahangversennyel indítjuk. A másik évforduló Komárom városához kötődik: a Szent András-templomot, amely az 1849-es nagy tűzvészben leégett, újjáépítették és 1860. október 28-án szentelték fel ismét. Scitovszky János hercegprímás, aki az újraszentelést végezte, egy imát írt e nap tiszteletére és elrendelte, hogy ezentúl ünnepélyes keretek között emlékezzenek meg erről a napról, és az imát is olvassák fel a templomban. Mivel az imára szerencsésen rátaláltunk, jó volna, ha megújulhatna ez a szép hagyomány. Az utolsó jeles nap október 31-e, a reformáció emléknapja, a protestáns egyházak nagy ünnepe.”

Az ünnepségsorozat, amely kilenc évvel ezelőtt tulajdonképpen zenei fesztiválnak indult, fokozatosan egyházművészeti fesztivál jelleget ölt. A hangversenyek, koncertek mellett ugyanis több vallási témájú kiállítás nyílik. Közös kincsünk a kereszténység: hogyan tovább az új évezredben? címmel a történelmi egyházak képviselőinek kerekasztal-beszélgetésére kerül sor, amelynek vendége lesz Erdélyi Géza református püspök, Ittzés János evangélikus püspök Magyarországról és Lénár Károly pápai káplán. Stubendek László szerint egyre jobb az együttműködés a protestáns egyházakkal, amelyek felismerték, hogy a tulajdonukban lévő értékeket, legyenek azok zenei, képzőművészeti vagy iparművészeti alkotások, közkinccsé kell tenni, és minden alkalmat meg kell ragadni bemutatásukra.

„Őszintén ki kell mondanunk, hogy templomainkban, tisztelet a kivételnek, egyre több a giccs, a műanyag virág, a »villanygyertya« és egyéb dísz, a mikrofonban elslamposodik a beszéd, a liturgia ellaposodik, az egyházi zene a divatos olcsó stílust kezdi követni – mondta Stubendek László – Ezért rendkívül fontos, hogy megmutassuk valódi értékeinket, mindazt a szépséget, ami a vallási zene- és képzőművészetben rejlik. Ezt hivatott szolgálni fesztiválunk is, amely iránt – az eddigi évek tapasztalatai alapján bátran mondhatom – igen nagy a hívek részéről az érdeklődés. Tavaly, a millenniumi év keretében bővebb volt a programkínálat, megrendeztük például a helyi, magyar nyelvű egyházi kiadványok, újságok seregszemléjét, és amatőr színjátszók léptek fel egyházi témájú darabokkal. Ezeket a rendezvényeket kétévenként szeretnénk beépíteni a fesztivál programjába.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?