Hadtörténészek és régészek találkozója

Pécs. A mediterrán hangulatú dél-magyarországi város ad otthont a tegnap kezdődött XIX. Nemzetközi Limeskongresszusnak, a római korral foglalkozó régészek és hadtörténészek legrangosabb találkozójának. A tanácskozás szeptember 8-áig tart.

Pécs. A mediterrán hangulatú dél-magyarországi város ad otthont a tegnap kezdődött XIX. Nemzetközi Limeskongresszusnak, a római korral foglalkozó régészek és hadtörténészek legrangosabb találkozójának. A tanácskozás szeptember 8-áig tart.

A találkozóra mintegy 20 ország 320 szakemberét várták, akik 3 szekcióban, 5 napon át angol, német és francia nyelven 180 előadást tartanak a római kori katonai stratégiáról, a táborok ellátásáról, a katonaság és a polgári lakosság viszonyáról, a vallási életről, valamint a limes, mint birodalmi határvonal és a barbárok viszonyáról, közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) régész professzora, Visy Zsolt. A vendégek négy napon át Pécs, Dunaújváros, Tác, Szekszárd, Budapest, Szentendre, Eszék római határvédelmi emlékeivel ismerkednek, de eljutnak Pozsonyba, Komáromba, Visegrádra és az Alföldre is.

A régész professzor beszámolt arról is, hogy a kongresszushoz három kiállítás kapcsolódik. Pécsett A római katonai építészet című tárlatot, Aquincumban az Aquincum régészeti kutatások története kiállítást, Szegeden pedig A rómaiak és a szarmaták című tárlat várja a látogatókat. A nemzetközi limeskongresszust 1949 óta 2-3 évenként, különböző helyszínen rendezik meg.

Az elmúlt 3 évben az eseménnyel összefüggésben 10 magyarországi helyszínen folytak római emlékeket érintő felújítások, valamint ásatások.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?